Violența sexuală poate fi prevenită
Social 25 aprilie 2023, 20:49 | 521

Peste o sută de voluntari, medici, psihologi și reprezentanți ai societății civile au participat astăzi la un flash-mob organizat în scuarul Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu”. Acțiunea a avut loc în contextul lansării campaniei „Prinde Aripi”, implementată de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație. Aceasta urmează să contribuie la informarea cetățenilor și susținerea victimelor violenței sexuale.

NIGINA ABASZADA, reprezentant UNFPA în Republica Moldova: "Această campanie se va concentra pe trei aspecte. Primul aspect ține de creșterea gradului de conștientizare și de informare a victimelor cu referire la serviciile care sunt disponibile, pentru că în Moldova sunt servicii disponibile pentru victimele violenței sexuale."

Tinerii susțin că sunt informați periodic despre toate formele de violență și deja știu ce să întreprindă pentru a evita astfel de probleme.

Una dintre cele mai des întâlnite forme de violență este cea sexuală, arată datele statistice prezentate de Centrul de Drept al Femeilor. În acest sens, medicii îndeamnă persoanele care au fost supuse violenței sexuale să se adreseze la un specialist în cel mult 72 de ore.

VICTORIA CIUBOTARU, medic obstetrician-ginecolog, Institutul Mamei și Copilului: "Sunt mai mulți pași pe care trebuie să-i întreprindă victima. Unul dintre acești pași ar fi să se adreseze sistemului de sănătate pentru a beneficia de medicamente și consumabile necesare pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuală, infecției HIV, sarcini nedorite."

Datele Inspectoratului General al Poliției arată că ponderea infracțiunilor raportate privind violența sexuală a crescut de la 1,6% până la 2,3%, în perioada 2016-2022.

Opinia ta contează. Comentează!