Cadrul juridic și legal din domeniul agriculturii trebuie adaptat la regulile comune europene
Social 23 octombrie 2023, 16:02 | 376

Cadrul juridic și legal din domeniul agriculturii trebuie adaptat la regulile comune europene, mai ales în contextul în care Republica Moldova este în așteptarea deschiderii negocierilor de aderare la blocul comunitar. Declarația a fost făcută de reprezentantul Organizației pentru Alimentație și Agricultură a ONU în Republica Moldova, Raimund Jehle, în cadrul unui interviu pentru Jurnal TV. Potrivit oficialului, țara noastră are nevoie de strategii și instituții capabile să pună în practică noul cadru legal în domeniul agriculturii. O atenție sporită urmează să fie acordată investițiilor în calitatea produselor exportate.

Potrivit lui Raimund Jehle, planul de acțiuni privind domeniul agriculturii cuprinde peste 34 de acte juridice care trebuie elaborate sau actualizate pentru a avansa pe calea aderării la Uniunea Europeană. În acest sens, Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU va sprijini Republica Moldova în consolidarea capacităților autorităților publice de a implementa regulile comune europene și de a crea un cadru legal în conformitate cu reglementările UE existente. În al doilea rând, Moldova trebuie să treacă prin transformări profunde de la un sector agricol tradițional la un sistem agroalimentar durabil și verde.

RAIMUND JEHLE, reprezentantul Organizației pentru Alimentație și Agricultură Națiunilor Unite: "Fiecare dintre aceste segmente sunt întărite prin programe de asistență tehnică, proiecte tehnice, finanțate din resursele noastre proprii, așa-numitele proiecte „Resurse pentru programele de cooperare tehnică”, care vor fi finanțate de potențiali donatori sau contribuții voluntare de la astfel de donatori."

În prezent, Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU desfășoară un program de circa cinci milioane de dolari pentru fermierii mici, care au nevoie de semințe sau fertilizatori. Este vorba despre agricultorii care sunt afectați de schimbările climatice sau de prețurile mari la produse, ca urmare a invaziei Federației Ruse în Ucraina.

RAIMUND JEHLE: "Noi dăm start unui nou program care sprijină valoarea strugurilor de masă, noi aducem sprijin tehnic fermierilor, dar și pentru intermediari pentru a crește calitatea și opțiunile pentru a produce strugurii de masă."

Schimbările climatice afectează tot mai mult sectorul agricol din mai multe țări, iar proiectele Organizației pentru Alimentație și Agricultură sunt indispensabile.

RAIMUND JEHLE, reprezentantul Organizației pentru Alimentație și Agricultură Națiunilor Unite: "Noi lucrăm la proiecte ce se referă la degradarea solului și sprijinim Moldova în scopul de a descrește nivelul de degradare a solului. Putem vedea că încă avem eroziuni ale solului din cauza apei, din cauza vântului. Iată, acestea sunt domeniile în care urmează să oferim sprijin."

De asemenea, Ministerul Mediului va beneficia de asistență pentru a-și spori capacitatea de a reduce emisiile de CO2 și pentru a proteja sectorul agricol.

RAIMUND JEHLE, reprezentantul Organizației pentru Alimentație și Agricultură Națiunilor Unite: "Este importantă și tehnologia care va fi utilizată cu prelucrarea redusă a solului. Este foarte important pentru a menține solul hidratat și a nu-l expune până când se usucă, ceea ce este important în contextul schimbărilor climatice. Ai menționat problemele legate de irigare. Desigur, cea mai ușoară cale este investiția largă în infrastructura de irigare. Guvernul lucrează la asta."

La începutul lunii curente, Ministerul Agriculturii și Organizația pentru Alimentație și Agricultură au organizat reuniunea Platformei de Sprijin Agroalimentar. În cadrul evenimentului, partenerii de dezvoltare au subliniat importanța unui efort consolidat în creșterea rezistenței sectorului agricol la provocările schimbărilor climatice.

Opinia ta contează. Comentează!