Deputații au păreri diferite
Politic 15 decembrie 2023, 19:38 | 1462

Și deputații puterii salută decizia de ieri a Consiliului European privind deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la blocul comunitar. „Este o zi și o decizie istorică, dar mai este foarte mult de lucru”, au menționat parlamentarii PAS. Legislatorii din opoziție spun însă că ceea ce s-a întâmplat la Bruxelles este, de fapt, o hotărâre geopolitică, iar țara noastră nu a meritat să înceapă negocierile.

ADRIAN BELÎI, deputat PAS: "- Este o veste foarte bună, mult așteptată de întreg poporul Republicii Moldova. Acest lucru ne dă o doză mare de optimism, o motivare suplimentară pentru a munci mai departe, pentru a realiza acquis-ul comunitar. Cred că ar trebui să ne felicităm reciproc pentru aceste realizări. - La ce etapă avem cel mai mult de lucru? - Cel mai mult de lucru îl avem la capitolul aducerii Europei în Republica Moldova. Vorbesc despre mentalitate, infrastructură, corectitudine, calitatea serviciilor și a justiției."

RADU MARIAN, deputat PAS: "Trebuie toți să conștientizeze că ne așteaptă un drum complicat cu reforme și schimbări, iar aici trebuie fiecare să aibă rolul său, atât Guvernul și Parlamentul, cât și cetățenii. Trebuie să înțelegem că aderarea la UE vine cu multe beneficii pentru creșterea economică, pentru infrastructură, pentru drepturile omului, dar vine și cu multe responsabilități."

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a referit și la rezolvarea problemei transnistrene în contextul parcursului european al Republicii Moldova.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "- Soluționarea conflictului transnistrean. Vom merge încet și sigur. Eu consider această decizie ca pe un catalizator, un argument în plus, un semn de ireversibilitate. - Se lucrează la o strategie în acest sens, la pași concreți? - Da, pași concreți, iar pe unii din ei îi vedeți deja și sunt în aplicare. Evident că mai avem mult de muncit, în special pe dimensiunea drepturilor omului."

Iar deputații din opoziție spun că decizia privind deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană nu a fost luată datorită progreselor Republicii Moldova, ci datorită evenimentelor dramatice din Ucraina.

VLAD BATRÂNCEA, deputat BCS: "Înțelegem că este un mare avans de încredere, dar înțelegem că dacă Republica Moldova nu va implementa reforme și nu va dezvolta propria țară și na va progresa, cred că vom rămâne candidați așa cum sunt și alte țări. Trebuie de constatat că Republica Moldova nu a realizat acele nouă condiționalități impuse de Uniunea Europeană. S-au realizat șase din nouă. Dar, totodată, înțelegem că este o realizare serioasă pentru țara noastră și credem că deschide anumite oportunități."

GRIGORE NOVAC, deputat BCS: "Pentru toți este important ceea ce o să urmeze. Vom vedea câți ani va dura acest proces de negociere, pentru că asta este doar o etapă de începere a discuțiilor. Asta nu înseamnă că ne-au deschis portița, dar ne-au dat voie să ne apropiem de poartă, nici măcar în ogradă să intrăm. Tot ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, în forul legislativ, are o legătură directă cu durata negocierilor."

Alți deputați din opoziție au fost scumpi la vorbă atunci când au fost întrebați de decizia Consiliului European.

Ședința plenară a Parlamentului a început cu intonarea imnului Republicii Moldova și celui al Uniunii Europene. În așa mod a fost celebrată deschiderea negocierilor de aderare ale țării noastre la blocul comunitar.

Opinia ta contează. Comentează!