Parlamentul a condamnat astăzi, printr-o declarație, atacurile grupării Hamas asupra Statului Israel
Social 19 octombrie 2023, 15:32 | 336

Parlamentul a condamnat astăzi, printr-o declarație, atacurile grupării Hamas asupra Statului Israel. Cei din opoziție s-au abținut de la includerea acestei chestiuni pe ordinea de zi, insistând pe includerea a trei amendamente. Majoritatea parlamentară le-a respins, iar acest fapt a stârnit un val de replici.

Ședința plenară a început cu un minut de reculegere în memoria victimelor atacului Hamas asupra Israelului, printre care și un cetățean al Republicii Moldova.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "Colegi, să ținem un minut de reculegere."

Proiectul Declarației de susținere a Israelului a fost prezentat de către deputatul PAS, Oazu Nantoi.

OAZU NANTOI, deputat PAS: "Condamnă cu vehemență brutalitatea atacurilor barbare comise de călăii grupării teroriste Hamas împotriva populației civile, atacuri cu rachete, masacrarea populației civile. Exprimă profundul regret, că printre persoanele care și-au pierdut viața în urma acestui atac barbar se află și un cetățean al Republicii Moldova."

Deputații socialiști și comuniști au solicitat o pauză, pentru a completa declarația cu un amendament.

VLAD BATRÂNCEA, vicepreședintele Parlamentului: "Considerăm ca trebuie să existe din partea Parlamentului Republicii Moldova un îndemn puternic la pace și la instituțiile internaționale, care să intervină prompt. În aceste condiții, dacă se accepta o scurtă pauză pentru a redacta acest document, socialiștii vor susține această declarație."

În replică, deputatul PAS, Radu Marian, i-a numit pe deputații din opoziție ”lași”.

RADU MARIAN, deputat PAS: "Eu constat că avem o atitudine lașă similara din partea colegilor, la fel cum o au și în cazul invaziei ruse în Ucraina, unde nu avem părți participante, dar avem un stat independent, suveran și pe de altă parte avem un stat agresor, care a comis o invazie brutală. Vă îndemn repetat să aveți în sfârșit o poziție demnă și corectă față de toate războaiele inițiate de state agresoare și grupări teroriste."

VLAD BATRÂNCEA, vicepreședintele Parlamentului: "Radu, tăceai, filozof rămâneai."

Blocului Comuniștilor și Socialiștilor insistă ca Declarația Parlamentului să conțină să conțină un aliniat privind crearea misiunii de dialog și pace.

OLEG REIDMAN, deputat BCS: "Să fie oprit focul și să înceapă să discute despre problemă. Parlamentul Republicii Moldova face apel la comunitatea internațională pentru crearea misiunii de dialog și pace, precum și a misiunii naționale umanitare, care va ajuta victimele acțiunilor militare, din ambele părți."

Cel de-al treilea punct viza asigurarea coridoarelor umanitare. Deputatul Oazu Nantoi a aprobat cel din urmă punct din amendament, privind coridoarele de evacuare. Parlamentarii BCS au insistat însă ca toate să fie votate integral. ”Un amendament „alambicat”, a comentat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Declarația privind condamnarea atacurilor Hamas împotriva Israelului a fost adoptată fără amendamentul opoziției.

Opinia ta contează. Comentează!