Guvernul a decis indexarea pensiilor cu 6 la sută, începând cu 1 aprilie
Social 26 martie 2024, 16:24 | 323

Pensiile vor fi indexate cu 6 la sută, începând cu 1 aprilie. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat astăzi de Guvern. Potrivit autorităților, pensia pentru limita de vârstă va crește în medie cu 249 de lei pe lună.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: "Pensia medie pentru limita de vârstă după decizia de astăzi a crescut cu 90%. Asta înseamnă că pensia medie în Republica Moldova a crescut cu 35 de puncte procentuale, peste rata cumulativă a inflației. După decizia de astăzi, începând cu 1 aprilie, pensia minimă va constitui 2 mii 778 de lei. Din 2021 și până în prezent, pensia minimă a crescut cu 143%."

Indexarea pensiilor se va realiza pentru aproape 680 de mii de beneficiari. Dintre aceștia, 528 de mii 666 de beneficiari au pensii pentru limită de vârstă și 98 de mii 823 - pensii de dizabilitate.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: "Asta înseamnă că în pofida tuturor dificultăților economice și multiplelor crize Guvernul s-a străduit și a reușit să mobilizeze resurse pentru a proteja puterea de cumpărare a pensionarilor din țară și pentru a asigura o creștere cât mai rapidă a pensiilor pentru cei care au o pensie mică."

Comparativ cu 2021, pensia medie pentru limită de vârstă a crescut de la 2.067 la 3.926 de lei, ceea ce constituie 90%.

Din 1 aprilie se vor indexa cu 6% toate pensiile: pentru vechime în muncă, pensiile funcționarilor publici, ale vameșilor, ale militarilor, plățile periodice și lunare capitalizate, precum și indemnizațiile de dizabilitate stabilite. De asemenea, cu 6% vor fi indexate prestațiile de asigurări sociale și unele prestații sociale de stat.

Opinia ta contează. Comentează!