Premierul britanic are la dispoziție 12 zile pentru a veni cu propuneri legate de Brexit
Externe 19 septembrie 2019, 20:20 | 1072

Liderii europeni i-au dat premierului britanic, Boris Johnson, un ultimatum de 12 zile pentru a veni cu un nou plan de ieșire a țării sale din Uniunea Europeană. În caz contrar, Brexitul s-ar putea produce fără acord. Oficialii comunității suspectează că Johnson nu are o alternativă și doar trage de timp.

Ultimatumul, fixat pentru sfârșitul lunii septembrie, a fost stabilit, la Paris, în cadrul unei întâlniri între preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi Antti Rinne, premierul Finlandei, ţară care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Astfel, prim-ministrul Boris Johnson are la dispoziție 12 zile să vină cu o alternativă la soluționarea problemei ce ține de granița dintre Irlanda și Irlanda de Nord în urma Brexitului. Asta pentru că șeful executivului de la Londra nu este de acord cu înțelegerea la care a ajuns în această privință predecesoarea sa, Theresa May. Semn că oficialii europeni își pierd răbdarea este și declarația făcută în Parlamentul European de către negociatorul-șef din partea Uniunii Europene. Michel Barnier l-a îndemnat pe Boris Johnson să nu mai mimeze negocierile, dar să treacă la fapte. Boris Johnson este la fel de criticat și la el acasă. Aflat în vizită într-un spital din estul Londrei, politicianul a fost apostrofat de tatăl unui copil internat în acea instituție medicală și a fost acuzat că organizează astfel de vizite doar pentru a da bine în fața camerelor de luat vederi.

Pe fonul popularității tot mai scăzute, premierul Boris Johnson se pregătește de Adunarea Generală ONU, care va avea loc în New York săptămâna viitoare. Acolo, politicianul britanic va avea o întrevedere cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, iar Brexitul va fi din nou în discuții. 

Opinia ta contează. Comentează!