Europarlamentarii afirmă că alegerile din 11 iulie au transformat radical climatul politic de la Chișinău
Politic 16 iulie 2021, 20:15 | 1906

Mai mulți europarlamentari cer oferirea unei perspective clare pentru Republica Moldova de aderare la Uniunea Europeană, după victoria PAS la alegerile parlamentare anticipate. O scrisoare în acest sens a fost adresată președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintelui Consiliului European, Charles Michel, de către un grup de deputați din delegația europarlamentară USR PLUS. Anunțul a fost făcut de europarlamentarul Dragoș Tudorache.

Europarlamentarul afirmă că alegerile din 11 iulie au transformat radical climatul politic de la Chișinău și au demonstrat că în acest moment există voință politică și populară pentru o apropiere rapidă și completă a Republicii Moldova de principiile și de valorile europene.

Scrisoarea adresată președintelui Comisiei Europene și președintelui Consiliului European: ”Nu putem permite ca acest moment istoric să se irosească – ceea ce s-ar putea întâmpla dacă această țară nu primește ajutor consecvent și vital din partea Uniunii Europene. Republica Moldova are nevoie de ajutor rapid și clar, de un traseu prestabilit și de puncte finale bine determinate în parcursul său european. Am oferit deja sprijin financiar de-a lungul anilor, dar credem că este momentul pentru o abordare politică mai profundă, în care reformele au loc simultan cu beneficii economice și politice clare.”

Eurodeputații susțin că UE trebuie să sprijine mai direct reforma sistemului de justiție. Cu impactul său profund asupra tuturor aspectelor vieții sociale, economice și politice din orice democrație, succesul reformei justiției este un factor de schimbare sau de rupere în toate celelalte demersuri pe care UE și Republica Moldova le vor întreprinde împreună, se arată în scrisoare. Mai mult, cetățenii moldoveni trebuie să simtă beneficiile tangibile ale integrării europene.

Scrisoarea adresată președintelui Comisiei Europene și președintelui Consiliului European: ”Două rezultate concrete pot aduce Uniunea mai aproape de moldoveni în viața lor de zi cu zi și vă rugăm să le luați în considerare cu atenție: eliminarea completă a tarifelor de roaming și includerea Republicii Moldova în Zona unică de plată în euro (SEPA). Trebuie să avem planuri concrete pentru integrarea economică imediată în ceea ce privește rutele de transport, conexiunile energetice și noile oportunități comerciale.”

O perspectivă clară de extindere poate oferi o speranță incontestabilă și o pârghie pentru reformele necesare, în această regiune, pentru pacea, stabilitatea și prosperitatea continentului nostru, se mai arată în scrisoarea europarlamentarilor.

Opinia ta contează. Comentează!