Image-Description
Voronin insistă ca alegerile președintelui Republicii Moldova să revină în Parlament
Politic 7 decembrie 2019, 10:02 | 8323

Fostul președinte, comunistul Vladimir Voronin insistă ca șeful statului să fie ales în Parlament. El califică drept ilegală decizia din 2016 a Curții Constituționale, atunci când a fost modificată procedura astfel încât președintele țării să fie ales prin vot direct, de toți cetățenii Republicii Moldova.

Vladimir Voronin consideră că judecătorii de la Curtea Constituțională nu ar fi avut niciun drept să interpreteze Constituția în felul în care au făcut-o.

„Noi suntem republică parlamentară conform Constituției. (...) A fost încălcată Constituția. Legea Supremă prevede că președintele este ales de Parlament. Constituția a fost încălcată de cinci membri ai Curții Constituționale, care nu aveau dreptul să modifice legea supremă”, a declarat Voronin, într-o emisiune la RTR Moldova.

El a evitat să răspundă la întrebarea dacă și-ar dori un nou mandat de președinte al Republicii Moldova, la alegerile din 2020, afirmând că ar fi încă prea devreme ca PCRM să examineze o astfel de posibilitate.

Totodată, Voronin spune că PCRM a rămas în afara Parlamentului pentru că ar fi refuzat să folosească metodele de mituire a electoratului, iar la localele din acest an a obținut un rezultat modest din cauza lipsei resurselor financiare.

Amintim că Vladimir Voronin a deținut funcția de președinte al Republicii Moldova timp de două mandate consecutiv, din 4 aprilie 2001 până la 11 septembrie 2009, și s-a făcut remarcat printr-un stil autoritar de guvernare.

Opinia ta contează. Comentează!