Marea Britanie a introdus sancțiuni împotriva lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, implicați în acte de corupție
Politic 9 decembrie 2022, 19:31 | 1040

Londra îi pedepsește pe Vladimir Plahotniuc și pe Ilan Șor. Toate activele, pe care aceștia le dețin în Marea Britanie vor fi înghețate.

Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor nu mai pot intra în Marea Britanie și nici realiza tranzacții economice cu cetățenii acestui stat. Potrivit unui comunicat al Guvernului britanic, decizia a fost luată în temeiul Regulamentului privind sancțiunile anticorupție. În replică, Ilan Șor afirmă că decizia Londrei îi provoacă zâmbet, pentru că ”modul lui de trai nu este afectat”. La anunțul autorităților britanice au reacționat oficialii de la Chișinău. Premierul Natalia Gavrilița a declarat că este încă o acțiune, care va duce într-un final la pedepsirea politicienilor corupți. Iar președintele Maia Sandu le-a mulțumit partenerilor externi pentru cooperare.

În dimineața zilei de 9 decembrie, pe site-ul său oficial, Guvernul Marii Britanii a anunțat un nou pachet de sancțiuni, care îi vizează pe fugarii Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor pentru implicarea lor în scheme de corupție. În comunicatul emis de Ambasada Marii Britanii la Chișinău se precizează că ”înghețarea activelor celor doi îi va împiedica să se ocupe de orice fonduri sau resurse economice, care sunt deținute sau controlate de ei”.

Șor și Plahotniuc sunt supuși și interdicției de călătorie, iar toate bunurile pe care le dețin în Regatul Unit și în teritoriile de peste mări ale țării, cum ar fi Insulele Cayman sau Insulele Virgine Britanice, vor fi înghețate.

Steven FISHER, ambasadorul Marii Britanii la Chișinău: "Astăzi, sancționăm doi moldoveni corupți, care și-au folosit puterea și influența pentru a se îmbogăți ilegal – furând de la concetățeni și subminând statul de drept. Vom continua să pedepsim corupția globală și abuzurile grave prin regimul nostru de sancțiuni."

În opinia prim-ministrului Natalia Gavrilița, sancțiunile britanice sunt un semnal foarte clar: cei care au jefuit țara vor ajunge acolo unde le este locul – la închisoare.

NATALIA GAVRILIȚA prim-ministrul Republicii Moldova: "Aceste sancțiuni vor duce la consecințe și mai importante odată cu transpunerea legislației de sancționare în legislația Republicii Moldova."

A salutat decizia și președintele Maia Sandu.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Suntem recunoscători pentru această decizie, anunțată chiar de Ziua internațională împotriva corupției. Le mulțumesc tuturor partenerilor noștri externi pentru cooperare și sprijin în lupta noastră cu corupții, care ne-au prejudiciat statul și cetățenii."

Anterior, fugarii Plahotniuc și Șor au fost pedepsiți de Statele Unite. Departamentul Trezoreriei a anunțat pe 26 octombrie sancțiuni împotriva celor doi oligarhi și a mai multor entități și persoane asociate acestora, inclusiv soția lui Ilan Șor, Sara, și alți cetățeni ruși. Autoritățile americane au invocat ”acțiuni legate de corupție sistemică și interferență în alegeri, susținute de Kremlin”.

Opinia ta contează. Comentează!