Bașcanul Evghenia Guțul spune că are înțelegere cu o firmă turcească și cu una din Bălți, care vor aduce gazul în autonomie
Social 1 noiembrie 2023, 20:06 | 550

Bașcanul autonomiei găgăuze îi dezorientează pe cetățeni, când afirmă că aceștia vor plăti în curând doar zece lei pentru un metru cub de gaze. Astfel a reacționat ministrul Energiei, Victor Parlicov, la declarația de ieri a Evgheniei Guțul. Aceasta zice că are înțelegere cu o firmă turcească și cu una din Bălți, care vor aduce gazul în autonomie. Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, ne-a spus că nu cunoaște nimic despre tarifele și furnizorii, de care vorbește bașcanul de la Comrat.

O companie din Turcia ar fi gata să livreze gaze la un preț special, afirmă într-un video bașcanul Evghenia Guțul. Potrivit acesteia, locuitorii din autonomie vor plăti zece lei pentru un metru cub de gaze.

EVGHENIA GUȚUL, bașcan al autonomiei găgăuze: "O companie din Turcia a semnat un contract cu un mare comerciant european, pentru a cumpăra gaz direct din sistemul european de alimentare cu gaze. Compania a semnat un contract și cu un operator licențiat din Republica Moldova, pentru a livra acest gaz la un preț special."

Potrivit actelor publicate de Guțul, documentele au fost semnate cu firma „Nordgaz furnizare” din Bălți. Compania din Turcia ar urma să achiziționeze gazul de la firma Gas and Electricity Trading GmbH, din Germania, potrivit unui alt document publicat de bașcan. „Evghenia Guțul poate aduce gaz doar în căldare”, a ironizat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: "Doamna Guțul politic declară, în ajun de alegeri și pe mine mă miră faptul, nu atât cât declară doamna Guțul, cât mă miră faptul că lumea în continuare crede, pentru că Ilan Șor a declarat același lucru în luna aprilie, iată noi suntem în luna noiembrie, cu Doamne ajută și până acum gaz nu-i, dar declarațiile continuă."

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, ne-a declarat că nu cunoaște nimic despre noile tarife și despre noul furnizor, de care vorbește bașcanul de la Comrat.

VADIM CEBAN, președintele Moldovagaz: "-Nici nu a venit nicio adresare de la niciun consumator din Găgăuzia, referitor la schimbarea furnizorului. Cunosc ceea ce știți și dumneavoastră din mass-media. -La modul practic este posibil acest lucru? -Evident, este piața liberă. -Cum s-ar putea întâmpla acest lucru și ce ar însemna pentru locuitorii din Găgăuzia? -Asta ar însemna că scriu o cerere la Moldovagaz, cu 20 de zile înainte de schimbare, spun că trec la alt furnizor, noi luăm datele de contor și începând cu ziua când se anunță începerea furnizării, operează cu consumatorul respectiv."

Membrul Consiliului de administrație al companiei „Energocom”, Alexandr Slusari, nu exclude o nouă diversiune pusă la cale de Kremlin. „Dacă ar fi așa, atunci prețul de achiziție trebuie să fie sub 100 de dolari pentru mia de metri cubi. Așa preț nu există acum nicăieri pe piață, nici în Europa și nici măcar în Rusia. Nu poate nicio companie europeană să vândă gaz Găgăuziei cu 80 de dolari”, a scris Alexandr Slusari pe rețelele de socializare.

Opinia ta contează. Comentează!