Un nou protest al automobiliștilor
Social 6 iunie 2018, 19:18 | 2940

Mai mulți proprietari de mașini și motociclete au protestat din nou în centrul capitalei, nemulțumiți de recenta decizie a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică privind scumpirea carburanților.

Ei au spus că prețurile plafon sunt exagerat de mari și au adresat o petiție ANRE, Guvernului, Parlamentului și Președinției. Doar după ce manifestanții au blocat intersecția străzii Pușkin cu bulevardul Ștefan cel Mare, ministrul Economiei a ieșit în fața lor. Chiril Gaburici a propus ca reprezentanții protestatarilor să vină mâine la Guvern pentru discuții. Șoferii au spus că vor organiza și mâine un protest.

Și Alexandru, un tânăr imobilizat într-un scaun cu rotile, a venit la protest cu automobilul său, cu care se deplasează zilnic la serviciu.

Acest bărbat, care este șofer de 36 de ani, a venit la protest din orașul Codru. În opinia lui, recentele majorări de prețuri s-au făcut cu un scop.

Manifestanții le-au mai solicitat autorităților să-i informeze despre metodologia prin care ANRE stabilește prețurile plafon pentru benzină și motorină.

Totodată, șoferii au cerut anularea amenzii primite la marșul anterior de către un taximetrist care şi-a lipit pe mașină un abţibild prin care spunea că este împotriva scumpirii carburanților.

Purtătoarea de cuvânt a ANRE a declarat pentru Jurnal TV că direcția instituției este gata să discute cu protestatarii. Iar într-un comunicat emis de Guvern se spune că formarea prețurilor pentru carburanți este prerogativa ANRE și că metodologia de calcul este publică. În privința sancționării unui participant la protestul precedent, Ministerul de Interne a anunțat că a inițiat o anchetă internă în acest caz. Amintim că șoferii au protestat și sâmbăta trecută. Pe 29 mai, ANRE a stabilit noile prețuri plafon pentru carburanți, aşa cum se întâmplă o dată la două săptămâni. Un litru de benzină urma să fie vândut cu cel mult 19 lei și 79 de bani, iar unul de motorină - cu 17 lei și 75 de bani. Pe 31 mai, însă, autoritatea de reglementare în energetică și-a anulat propria decizie, iar din întâi iunie au reintrat în vigoare prețurile stabilite pe 15 mai, când un litru de benzină Premium-95 costa 19 lei şi 15 bani, iar unul de motorină - 17 lei şi nouă bani. Precizăm că și aceste prețuri sunt cu peste 60 de bani mai mari decât în perioada anterioară. Carburanții s-au scumpit de mai multe ori în acest an, iar majorarea precedentă, de pe 15 mai, este un record pentru ultimii doi ani.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie