Președintele Maia Sandu și-a prezentat raportul de activitate pentru 100 de zile
Politic 2 aprilie 2021, 19:57 | 1744

Maia Sandu și-a prezentat raportul de activitate pentru primele 100 de zile de când a fost învestită în funcția de președinte. Documentul a fost plasat pe site-ul instituției. Șefa statului susține că, deși atribuțiile președintelui sunt limitate, în trei luni s-a reușit deblocarea și intensificarea cooperării cu cei mai importanți parteneri internaționali, aducerea de ajutor financiar și umanitar semnificativ și declanșarea unui proces de curățare a instituțiilor statului de corupție.

Raportul de activitate pentru primele 100 de zile conține trei priorități și 44 de acțiuni pe care șefa statului spune că le-a îndeplinit. Primul lucru ține de identificarea soluțiilor anticriză și de luptă cu pandemia. Maia Sandu susține că a pornit procesul de vaccinare și a obținut resurse financiare și donații pentru a ajuta sistemul de sănătate, agricultorii și economia. Primul lot de vaccinuri, din donația României, a ajuns la Chișinău pe 27 februarie.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Eu sunt foarte bucuroasă că astăzi am primit primele 21 600 de vaccin din generoasa donație promisă de domnul Klaus Iohannis în decembrie din partea României."

Până acum, pe platforma COVAX a ajuns vaccin gratuit AstraZeneca și Pfizer. Președintele spune că a inițiat discuții cu partenerii internaționali pentru a obține ajutor în achiziționarea mai rapidă și la preț bun a vaccinurilor necesare pentru toată populația. În raport, Maia Sandu evidențiază că a reușit să reactiveze, cu sprijinul liderilor Uniunii Europene, Mecanismul de protecție civilă al UE, prin care a obținut donații semnificative de echipamente medicale și de protecție pentru spitale și personal medical. Una dintre donații a venit din România.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Suntem recunoscători României pentru acest ajutor - ajutor gratis care e în valoare de peste două milioane de euro, ajutor umanitar care va ajunge în spitalele noastre pentru medici, pentru personalul medical și pentru pacienți."

În document se menționează și despre ajutorul oferit pentru economie, agricultori și pentru oamenii nevoiași, subliniind că a semnat cu Uniunea Europeană acordul de finanțare dintre Republica Moldova și Comisia Europeană privind „Contractul de Reziliență COVID-19 pentru Moldova”. Datorită acestui document, țara noastră va primi un ajutor de 15 milioane de euro, ce urmează a fi debursat în următoarele luni. Maia Sandu spune că a scos Moldova din izolare internațională și a început restabilirea relațiilor cu partenerii externi ai Moldovei.

Potrivit șefei statului, Președinția a inițiat acțiuni pentru asigurarea unei justiții independente, iar pe 29 martie a sesizat Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului. În viziunea Maiei Sandu, pentru modernizarea țării este nevoie de un guvern stabil și profesionist, de o majoritate parlamentară responsabilă, de o procuratură funcțională și de instituții de drept eficiente și independente. În noiembrie 2020 Maia Sandu a obținut cele mai multe voturi la scrutinul prezidențial, devenind astfel prima femeie președinte din istoria țării.

Opinia ta contează. Comentează!