UE, cu ochii pe Moldova
Politic 19 martie 2019, 14:50 | 1552

"Suntem îngrijoraţi şi vom fi cu ochii pe formarea noului Guvern al Republicii Moldova. Vom rămâne vigilenţi asupra respectării statului de drept în această ţară." Declaraţiile au fost făcute de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini. S-a întâmplat în cadrul unei conferinţe de presă, care s-a desfăşurat la Bruxelles, după încheierea reuniunii Consiliului Afaceri Externe al comunității europene.

Miniştrii de Externe ai statelor blocului comunitar au analizat perspectivele politice pentru angajamentul Uniunii Europene față de Republica Moldova și calea de urmat după alegerile parlamentare din 24 februarie. Cu o totalizare a discuţiilor a venit şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini.

Federica Mogherini a mai declarat că Uniunea Europeană va urmări cu atenţie evenimentele din Republica Moldova.

La discuţiile din cadrul Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene s-a referit și ministrul de Externe al Lituaniei, Linas Linkevičius​, într-un interviu pentru corespondentul Europei Libere. "Am căzut de acord că nu vom interveni în procesele politice postelectorale, dar va trebui să judecăm rezultatele după faptele concrete de la fața locului", a spus Linkevičius. Întrebat dacă este îngrijorat de perspectivele Republicii Moldova, Linas Linkevičius a răspuns afirmativ, amintind că Uniunea Europeană a investit multe resurse în țara noastră, cu toate acestea unele forțe care se numeau „proeuropene” nu s-au dovedit până la urmă „prea utile”. Șeful diplomației lituaniene a mai remarcat că la Chișinău „se constituie o opoziție proeuropeană mai puternică decât în trecut și o societate civilă mai puternică”, iar aceasta din urmă va fi susținută activ de Uniunea Europeană.

Opinia ta contează. Comentează!