Washingtonul cere Moscovei să înceteze războiul împotriva Ucrainei, care afectează securitatea alimentară internaţională
Externe 27 mai 2022, 16:04 | 606

Statele Unite au respins oferta lui Vladimir Putin de a debloca livrările de cereale, în schimbul eliminării sancţiunilor internaţionale împotriva Rusiei. Washingtonul cere Moscovei să înceteze "imediat" războiul împotriva Ucrainei, care afectează securitatea alimentară internaţională. "Rusia blochează activ exportul de alimente din porturile ucrainene şi sporeşte foametea în lume", a insistat purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

KARINE JEAN-PIERRE purtătorul de cuvânt al Casei Albe: "Este vorba de Rusia, care blochează activ exportul de alimente din porturile ucrainene şi sporeşte foametea în lume."

Joi, în timpul unui apel telefonic cu prim-ministrul italian Mario Draghi, Vladimir Putin s-a declarat gata să ajute la "depăşirea crizei alimentare" provocate de blocarea cerealelor ucrainene şi ruseşti, dacă vor fi ridicate sancţiunile împotriva Moscovei”. Kremlinul precizează că acest apel a avut loc "la iniţiativa părţii italiene".

Putin a dat asigurări că acuzaţiile occidentale potrivit cărora Moscova blochează exporturile de cereale ucrainene de la ofensiva ei în Ucraina "nu sunt fondate". "Dificultăţile apărute sunt legate, printre altele, de perturbările în funcţionarea canalelor de producţie şi logistică, precum şi de politica financiară a ţărilor occidentale în timpul pandemiei de coronavirus", a declarat el. "Situaţia s-a înrăutăţit din cauza restricţiilor anti-ruse impuse de Statele Unite şi Uniunea Europeană", a asigurat el, referindu-se la salvele de sancţiuni fără precedent care au lovit Rusia, scrie TASS.

Ieri seara, Mario Draghi a declarat că în discuția cu Putin a perceput din partea acestuia o disponibilitate de a găsi o soluţie la criza alimentară mondială.

MARIO DRAGHI prim-ministrul italian: "Președintele Putin mi-a zis că porturile sunt blocate pentru că au fost minate de ucraineni. Dar e și firesc că au fost minate de ucraineni, pentru a împiedica navele rusești să atace Ucraina. I-am zis: colaborarea trebuie să fie astfel ca o parte să demineze aceste porturi, iar cealaltă parte trebuie să garanteze că nu va recurge la atacuri în perioada deminării. Nu am abordat temeinic subiectul garanțiilor, dar desigur vor fi abordate dacă lucrurile se vor mișca din loc."

Întrebat dacă simte vreo speranţă pentru negocierile de pace în urma dialogului cu preşedintele Rusiei, premierul italian a răspuns "Nu". Potrivit unui comunicat al guvernului italian, "apelul a fost dedicat evoluţiei situaţiei din Ucraina şi eforturilor de a găsi o soluţie comună la criza alimentară în curs, precum şi gravelor repercusiuni asupra celor mai sărace ţări ale lumii".

Putin l-a informat pe Draghi despre "lucrările în curs pentru a stabili o viaţă liniştită în oraşele eliberate din Donbas" şi că procesul de pace a fost "îngheţat de Kiev", mai scrie TASS. Putin i-a spus lui Draghi că Rusia este gata să continue furnizarea neîntreruptă de gaz către Italia.

Ucraina, un exportator major de cereale, în special porumb şi grâu, are producţia blocată din cauza luptelor. La rândul ei, Rusia, o altă putere cerealieră, nu îşi poate vinde producţia şi îngrăşămintele din cauza sancţiunilor occidentale care afectează sectoarele financiare şi logistice. Cele două ţări produc o treime din grâul mondial.

În ultimele săptămâni, comunitatea internaţională a făcut apel la Rusia să permită exporturile de grâu din Ucraina. Kievul a informat că marina militară rusă blochează în prezent porturile ucrainene de la Marea Neagră şi a acuzat Moscova de şantaj, cerând miercuri Occidentului să nu renunţe la sancţiuni până când Rusia nu pune capăt războiului. Kremlinul a acuzat Ucraina de lipsă de realism, susţinând că trebuie îndeplinite cererile Rusiei, inclusiv renunţarea la controlul asupra regiunilor din estul Ucrainei şi recunoaşterea anexării Crimeei. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a insistat recent că ţara sa nu va renunţa la niciun teritoriu şi este hotărâtă să continue lupta.

Anterior, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, declarase că exporturile de grâu din Ucraina vor putea fi reluate dacă se renunţă la sancţiunile împotriva Rusiei.

Opinia ta contează. Comentează!