O moară de apă, de la sfârșitul secolului al XIX-lea, a fost restaurată cu susținerea Uniunii Europene
Social 21 decembrie 2022, 19:52 | 589

O moară de apă, de la sfârșitul secolului al XIX-lea, a fost restaurată cu susținerea Programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova. Selectată în cadrul unui concurs public, desfășurat în 2020, moara din satul Beloci, din stânga Nistrului, face parte din cele zece obiective cultural-istorice, care beneficiază de lucrări de restaurare și conservare.

Oamenii au uitat și locul, unde au fost cândva mori de apă, dar este una pe cursul râului Beloci. Vechea construcție s-a păstrat suficient de bine de-a lungul timpului. În vremurile bune, moara de apă din Beloci producea câteva tipuri de făină.

ALEXANDRU MALEANDRA proprietar: "Moara a fost pornită ultima dată în 2000, când au fost înghețuri cu chiciură. Nu aveam nici electricitate, nici căldură, nici apă. Atunci, moara a fost pornită pentru a produce făină. Astăzi, dacă ne-am strădui și dacă am investi suficiente resurse, ea ar putea fi nu doar restaurată arhitectural, dar ar putea fi din nou funcțională."

Construcția morii din Beloci a fost începută inițial de un localnic, apoi moara a fost cumpărată de către un polonez, care a finalizat lucrarea. Tot utilajul din interior a fost adus din Elveția. Acum, moara are nevoie de reparație și de înlocuirea unor elemente, ca să redevină funcțională.

IURII KRIKLIVEȚ, director adjunct al companiei de construcții: "Obiectul în sine este compus dintr-o carcasă de lemn, care de fapt ține întreaga construcție. Dificultatea a fost să schimbăm elementele de bază și să reabilităm în forma anterioară. Noi respectăm toate normele de restaurare, adică lemnul care a fost utilizat, a fost făcut anume sub aceiași tăietură și am încercat să utilizăm aceleași elemente de încheieturi folosite până la noi."

După restaurare și conservare, edificiul morii este protejat de condițiile meteo neprielnice și va rezista încă cel puțin 20-30 de ani. De asemenea, a fost amenajat și teritoriul din preajma morii, care e situat chiar pe cursul râului Beloci.

ALEXANDRU MALEANDRA, proprietar: "Obiectul este foarte interesant. Moara a fost construită fără metal, fără ciment, fără cuie... Doar piatră! Pentru acea perioadă e o construcție nemaipomenită. În interior este utilaj de pe vremuri, acum acesta servește drept exponat de muzeu."

Moara de apă din Beloci a fost restaurată și conservată cu sprijinul financiar oferit de Uniunea Europeană prin intermediul Programului „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD. Programul contribuie la sporirea încrederii între locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru prin implicarea acestora în proiecte comune

Opinia ta contează. Comentează!