Autoritățile pregătesc un plan de susținere pentru cetățenii moldoveni aflați în Israel și Fâșia Gaza
Social 12 octombrie 2023, 19:36 | 453

Chișinăul are un plan pentru cetățenii Republicii Moldova, care vor să vină acasă din Israel și Fâșia Gaza. Guvernul va cere sprijinul autorităților din Cipru și Egipt, privind găzduirea acelor cetățeni, care nu au posibilitate să revină direct, pe cale aeriană, anunță Ministerul de Interne. În Israel sunt 13 mii de cetățeni moldoveni, precizează Guvernul.

Primele decizii luate de Celula de criză instituită la Ministerul de Interne au fost anunțate joi. Autoritățile vor menține legătura cu guvernele statelor care au cetățeni în Israel și organizează evacuarea acestora, pentru preluarea și a cetățenilor Republicii Moldova. Vor fi demersuri către instituțiile abilitate pentru asigurarea gratuității titlurilor de călătorie pentru persoanele cu documente expirate, aflate în Israel. Vor fi discuții cu operatorii aerieni pentru organizarea unor curse speciale, la nevoie.

ANUNȚUL MINISTERULUI DE INTERNE: "Ministerul de Externe a reușit să pună la dispoziția cetățenilor moldoveni aflați în Israel mai multe platforme de comunicare, în care aceștia se pot înregistra cu solicitări de revenire sau alte nevoi. Ministerul de Externe a suplimentat și numărul personalului Ambasadei Republicii Moldova în Israel."

Autoritățile sunt în legătură permanentă cu cetățenii, care se mai află în Israel și coordonează măsurile de evacuare a acestora în cazul în care sunt solicitări, se mai arată în comunicatul Ministerului de Interne.

În Israel sunt înregistrați 13 mii de cetățeni ai Republicii Moldova. Dintre aceștia, 252 s-au înregistrat pe platforma Ministerului de Externe pentru revenire. 336 au revenit cu după atacul Hamas. Autoritățile anunță și acordarea asistenței pentru cetățenii israelieni, care au ales Republica Moldova ca destinație de refugiu.

Opinia ta contează. Comentează!