Temperaturile ridicate și lipsa precipitațiilor din luna august au un impact negativ asupra maturității strugurilor
Social 25 august 2023, 19:55 | 4009

Temperaturile ridicate și lipsa precipitațiilor din luna august au un impact negativ asupra maturității strugurilor. Mai mulți viticultori și vinificatori locali au discutat problemele din acest sector la conferința națională a filierei vitivinicole. Oamenii speră, totuși, la o recoltă frumoasă și depun eforturi alături de partenerii de dezvoltare.

Mulți specialiști din acest domeniu au venit să împărtășească cum a fost anul pentru ei, care este calitatea strugurilor, ce vinuri vor produce și fac o analiză amplă a exporturilor pentru primele șapte luni.

ELIZAVETA BREAHNĂ , director interimar al Oficiului Naţional al Viei și Vinului : "Acest an a fost favorabil pentru dezvoltarea viței de vie, doar că temperaturile ridicate și lipsa precipitațiilor din luna august totuși ne întristează, fiind că au un impact negativ asupra maturității strugurilor la această etapă, până acum a fost tot bine, sperăm că va fi și în continuare, vor veni ploile și vor scădea temperaturile."

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, apreciază munca vinificatorilor depusă pe parcursul anilor și i-a îndemnat să coopereze.

VLADIMIR BOLEA, ministrul agriculturii și industriei alimentare: "Noi suntem un tot întreg, un tot întreg, cel care crește struguri, cu cel care procesează și inclusiv cu cel care vinde, suntem un lanț valoric creat, care funcționează astăzi în Moldova și în care noi ca ministerul agriculturii împreună cu voi, să știți că fără voi nu putem face absolut nimic. În exclusivitate, împreună cu voi putem dezvolta acest lanț valoric să ajungă la justa sa valoare."

O provocare ar fi că sursa apei devine din ce în ce mai rară. Din acest punct de vedere, Gheorghe Arpentin vine cu strategii de atenuare și a riscurilor de secetă pentru cultura viței de vie.

GHEORGHE ARPENTIN, reprezentant vinărie: "Este un risc mare ca vița de vie, deci ea acum deja suferă, vorbim despre stres hidric sever și poate să aducă dacă nu facem nici o intervenție asupra tehnicilor pe care noi le folosim, ea poate să dispară. Nu mai putem să lăsăm nimic la generația următoare, niciun patrimoniu de care noi vorbim, patrimoniu vitivinicol."

Uniunea Europeană a asigurat liberalizarea completă a comerțului, produselor agricole din Republica Moldova, inclusiv pentru struguri de masă și suc de struguri. Numărul companiilor care exportă în occident a crescut cu zece la sută. În acest sens, Uniunea Europeană rămâne cel mai important partener comercial al Republicii Moldova.

JANIS MAZEIKS, ambasadorul UE în Republica Moldova: "Totodată, Uniunea Europeană continuă să ofere asistență directă, care să sprijine sectorul de afaceri cum ar fi: susținerea inițiativelor antreprenoriale, asigurarea accesului la finanțare și servicii mai bune de dezvoltarea a afacerilor, oferirea oportunităților de formare tehnică și profesională."

Principalele țări exportatoare de vinuri sunt Italia, Spania, Franța, Chile, Australia, Africa de Sud, Germania, Portugalia, Statele Unite, Noua Zeelandă și Argentina.

Ramura vinicolă din Republica Moldova a avut de suferit mai ales după embargourile impuse de Federaţia Rusă, în 2006 şi 2013. Datele oficiale arată că decizia de atunci a Moscovei a provocat pierderi de aproape 200 de milioane de dolari.

Opinia ta contează. Comentează!