Două posturi TV, fără licență
Social 16 octombrie 2023, 19:46 | 429

Două posturi TV, ”Primul în Moldova” și ”Familia”, au rămas fără licență. Consiliul Audiovizualului a respins vineri, 13 octombrie, cererea celor două instituții privind prelungirea licențelor. Membrii Consiliului Audiovizualului au declarat că în privința postului TV ”Familia” există suspiciuni de practici anti-concurențiale și riscul de apariție a situației dominante în formarea opiniei publice, fiind vorba de mai multe servicii media, care ar fi afiliate fostului lider PD, Vladimir Plahotniuc. Anterior, postul TV ”Familia” a fost sancționat cu amenzi de sute de mii de lei.

În perioada 2022-2023, Real Radio SRL, fondatorul postului TV ”Familia”, a fost sancționat cu zece amenzi, în sumă de 157 de mii de lei, pentru încălcarea prevederilor ce țin de realizarea programelor locale, cu o amendă de șapte mii de lei, pentru nerespectarea Concepției generale a serviciului media și cu două avertizări publice, inclusiv pentru nerespectarea prevederilor referitoare la responsabilități culturale.

În decizia sa, Consiliul Audiovizualului vorbește de riscul apariției unei situații dominante în formarea opiniei publice.

RUSLAN MIHALEVSCHI, membru al Consiliului Audiovizualului: "Este vorba de șapte servicii media de televiziune, care, potrivit mai multor investigații de presă, ar aparține sau ar fi afiliate fostului președinte al PD, Vladimir Plahotniuc. Nu sunt suficient de argumentate sursele de finanțare ale acestui serviciu media, cheltuielile prevăzute pentru realizarea programelor locale depășește bugetul pentru tot anul precedent, conform raportului de activitate anual prezentat de furnizor."

Președintele Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, a amintit despre motivele, pentru care a fost sancționat anterior postul TV ”Familia”.

LILIANA VIȚU, președintele Consiliului Audiovizualului: "Sunt suspiciuni rezonabile privind beneficiarii finali, precum și legat de motivația de a dezvolta un post de televiziune – acesta își propune să achiziționeze programe, nu să le producă singur, or tocmai raționamentul unui post TV este să aibă programe proprii mai bune față de alte posturi."

Consiliul Audiovizualului a analizat vineri și cererea SC TELESISTEM TV SRL, fondatorul serviciului media ”Primul în Moldova”, de a prelungi licența de emisie a postului. Majoritatea membrilor a decis să nu dea curs cererii, pe motiv că acesta nu și-a respectat propria Concepție generală – un criteriu pentru prelungirea valabilității licenței.

În decembrie 2022, Comisia pentru Situații Excepționale a decis suspendarea, pe perioada stării de urgență, a licenței postului de televiziune - ”Primul în Moldova” și a altor cinci: „RTR Moldova”, „Accent TV”, „NTV Moldova”, „TV6” și „Orhei TV”.

Opinia ta contează. Comentează!