Percheziții în dosarul insulinei Strim
Social 26 iulie 2019, 20:32 | 2369

Ofiterii CNA au facut astazi perchezitii in biroul sefului Centrului de Achizitii Publice Centralizate in Sanatate si la sediul firmei Esculap Farm. Aceasta din urma a fost contractata sa livreze medicamentele pentru mai mult de 100 de mii de bolnavi de diabet. Dupa descinderi, seful centrului si directorul medical al companiei au fost escortati si audiati de catre procurorii anticoruptie. Perchezitiile au avut loc in cadrul ”dosarului insulina”.

Cel din urmă este directorul medical al firmei. Ministrul Sănătății Ala Nemerenco a scris pe o rețea de socializare că șeful Centrului de Achiziții Publice Centralizate în Sănătate a fost demis astăzi. Contactat telefonic, Ivan Antoci ne-a spus că nu cunoaște despre acest lucru.

Pe site-ul centrului nu am găsit însă niciun comunicat, iar Ivan Antoci avea deja telefonul închis. Încă la începutul lunii, Centrul Naţional Anticorupţie ne-a informat că au fost audiate mai multe persoane, inclusiv specialişti în medicină şi farmaceutică, în cauza penală deschisă pe marginea licitaţiei de achiziţionare a unui preparat ucrainean pentru bolnavii de diabet zaharat din Republica Moldova.

Într-un comunicat al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale se arată că având în vedere că numărul bolnavilor care au reacții adverse de la acest medicament a crescut și unele cazuri sunt grave, Comisia Medicamentului a decis suspendarea certificatului de înregistrare a preparatului, până la stabilirea calității și inofensivității medicamentului. Amintim ca secretarul general de stat al Ministerului Sănătății Boris Gâlca a declarat pentru Jurnal TV ca Centrul pentru Achiziții si Procurări Centralizate în Sănătate ar fi organizat o licitație trucată cu un biosimilar de insulina, care ar avea consecințe negative asupra sănătății mai multor bolnavi. Funcționarul ne-a mai spus că licitația nu doar că a adus un prejudiciu de milioane de lei bugetului de stat, dar i-a făcut pe bolnavi să-și cumpere insulină din banii lor. Licitaţia a fost pusă la cale de câteva persoane, iar un rol aparte l-a avut fostul ministru al Sănătății Silvia Radu, a mai spus Gâlca într-un interviu oferit pentru Jurnal TV. Silvia Radu nu ne-a răspuns la telefon pentru o reacție. 

Opinia ta contează. Comentează!