Comisia de grațiere și Penitenciarul Rusca au dat aviz pozitiv pentru grațierea deținutei Natalia Ursachi
Politic 9 decembrie 2021, 19:52 | 1514

Comisia de Grațiere și Penitenciarul Rusca au dat avize pozitive pentru deținuta Natalia Ursachi, la solicitarea de grațiere adresată șefei statului. Întregul pachet de documente se află pe masa președintelui de aproape două săptămâni. Maia Sandu încă nu a luat o decizie. Avocatul Iulian Rusanovschi a spus că, după întâlnirea șefei statului cu familia deținutei, a primit asigurări că președintele va examina cazul clientei sale în regim de urgență.

IULIAN RUSANOVSCHI, avocat: "Penitenciarul a dat aviz favorabil, vorbim de Penitenciarul Rusca, materialele s-au întors la Comisia de grațiere. Comisia de grațiere a lăsat de înțeles că a transmis materialele pe masa președintelui cu aviz favorabil pentru grațierea Nataliei Ursachi. Sunt două săptămâni de când materialele pe masa președintelui și cu regret nu avem un răspuns."

Avocatul spune că a încercat să obțină un răspuns de la președinție prin intermediul consilierei Maiei Sandu, Sorina Ștefârță, care însă nu i-a răspuns la mesaje și apeluri.

IULIAN RUSANOVSCHI, avocat: "I-am scris de mai multe ori consilierului președintelui ca să vină cu o reacție la solicitările noastre. Am mai înregistrat două solicitări suplimentare la care am anexat și anumite documente, fiindcă în urma campaniei s-a achitat o parte din datorie."

Avocatul spune că a depus la Ministerul Justiției și la Procuratura Drochia o cerere de revizuire a dosarului, deoarece consideră că Natalia Urscahi nu este vinovată de escrocherie.

IULIAN RUSANOVSCHI, avocat: "În dosarul penal și în sentință nu există raport de evaluare a automobilului. Automobilul a fost supraevaluat doar din declarațiile victimei. El a fost scos la vânzare cu suma de 5000 de euro, iar instanța de judecată l-a apreciat la 8000 de euro, ceea ce a și dus la condamnarea ei pe un articol mult mai grav."

Solicitată de Jurnal TV pentru o reacție, consiliera președintelui ne-a comunicat că Maia Sandu încă nu a luat o decizie și că vom fi anunțați atunci când va exista un document oficial.

IULIAN RUSANOVSCHI, avocat: "Eu sper că președintele Republicii Moldova nu va lăsa de izbeliște acest caz, iar Natalia Urscahi trebuie să ajungă acasă până la sărbători, pentru că o așteaptă acasă cinci copii."

La începutul lunii noiembrie curent, Maia Sandu a respins cererea de grațiere a mamei cu 5 copii, Natalia Ursachi, pentru că nu ar întruni cerințele legii cu privire la grațierea condamnaților. Mai exact, aceasta nu a întors datoria integral pentru fapta comisă și nu și-a recunoscut vina în procesul de judecată. Femeia care a solicitat grațierea a fost condamnată inițial la 8 ani de închisoare pentru escrocherie. Ulterior, Curtea de Apel Bălți i-a redus pedeapsa cu 2 ani. Aceasta a fost condamnată pentru un credit de 8 mii de euro pe care nu l-a întors. Natalia Ursachi se află după gratii de un an și jumătate.

Opinia ta contează. Comentează!