Guvernul va cere Parlamentului să instituie în Republica Moldova stare de urgență pentru o perioadă de 60 de zile
Politic 24 februarie 2022, 19:51 | 2026

În Republica Moldova urmează să fie instituită stare de urgență. Acest lucru trebuie să fie votat de Parlament. Acolo se află Adela Șevciuc. Adela, te ascultăm.

În aceste momente, reprezentanții Guvernului sunt în plenul parlamentului pentru a cere instituirea stării de urgență pentru o perioadă de 60 de zile. Ședința s-a început la ora. În plen urmează să vină reprezentanții Guvernului pentru a cere instituirea stării de urgență pentru o perioadă de 60 de zile. Aceasta va intra în vigoare începând de astăzi, 24 februarie, și va fi valabilă pe întreg teritoriul Republicii Moldova. De dimineață, președintele Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de securitate unde a cerut acest lucru. Ulterior, cabinetul de miniștri s-au întrunit în ședință. Aceștia au decis, la recomandarea Comisiei Situații Excepționale, să declare stare de urgență.

NATALIA GAVRILIȚA, premierul Republicii Moldova: "Pentru perioada stării de urgență se propune instituirea unui regim special de intrare și ieșire din țară, stabilirea regimului special de folosire a spațiului aerian, dar și măsuri care să sigure gestionarea fluxurilor migraționiste, și asigurarea protecției persoanelor refugiate din Ucraina."

NICU POPESCU, ministrul de Externe: "În contextul deteriorării grave a situației din Ucraina am constituit în cadrul Ministerului de Externe o celulă de criză, care monitorizează în regim permanent situația de securitate și coordonează operațiunile de evacuare a cetățenilor noștri din Ucraina."

De dimineață, președintele Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate și le-a solicitat cetățenilor Republicii Moldova care se află în vizită sau stau în Ucraina să se întoarcă acasă.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "În acest moment, suntem pregătiți să acomodăm câteva zeci de mii de oameni. În același timp, guvernul este în contact permanent cu organizațiile internaționale și avem pregătite mai multe scenarii în cazul în care vom avea un flux mai mare de refugiați."

Maia Sandu a declarat că sunt mai multe scenarii în cazul în care fluxurile de refugiați vor crește.

Opinia ta contează. Comentează!