Secție de votare doar la Ambasada Rusiei
Politic 8 februarie 2024, 19:40 | 635

Federația Rusă ar trebui să deschidă o singură secție de votare în Republica Moldova în cadrul alegerilor prezidențiale din martie curent. Aceasta poate fi deschisă exclusiv pe teritoriul Ambasadei de la Chișinău. Precizările au fost făcute pentru Jurnal TV de Tatiana Barac, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe.

TATIANA BARAC, purtător de cuvânt MAE: "Ministerul Afacerilor Externe a interzis organizarea alegerilor prezidențiale oriunde în afara misiunilor diplomatice. Dacă se va încerca organizarea scrutinului oriunde în altă parte, acest lucru va fi contraproductiv."

Anterior, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a spus că Moscova va deschide secții de votare pentru alegerile prezidențiale din 15-17 martie în toate țările, inclusiv în „statele neprietenoase”, dar în acestea vor fi mai puține secții decât în trecut. Printre „țările neprietenoase” enumerare de Zaharova s-a regăsit Republica Moldova, Cehia, Statele Unite, Germania și Finlanda. Ea a mai spsus că în aceste state, dar și în altele, au fost închise consulate ale Rusiei și au fost expulzați diplomați de la ambasade. Presa din stânga Nistrului scrie că astfel locuitorilor care dețin cetățenia rusă le-ar putea fi încălcate drepturile. Anterior, în septembrie 2021, Chișinăul a interzis organizarea alegerilor pentru Duma de stat a Rusiei pe teritoriul necontrolat de autoritățile constituționale. În pofida acestui fapt, la Tiraspol au fost deschise 27 de secții de votare.

Opinia ta contează. Comentează!