Mitropolitul Vladimir solicită o atitudine față de cei, care „până mai ieri declarau fidelitate nestingherită” Mitropoliei Moldovei
Social 7 martie 2024, 20:48 | 356

Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, Vladimir, subordonat Moscovei, îi reproșează Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române Daniel că i-a primit în Mitropolia Basarabiei pe preoții caterisiți și sancționați pentru abateri grave. Într-o scrisoare adresată Patriarhului de la București, Mitropolitul de la Chișinău solicită un dialog și o atitudine față de cei, care „până mai ieri declarau fidelitate nestingherită Mitropoliei Moldovei”. Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române nu a comentat, deocamdată. O reacție a venit de la reprezentantul Mitropoliei Basarabiei, Ion Marian, protopop de Orhei.

În scrisoarea semnată de Mitropolitul Vladimir și Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova se arată că „cei care au declarat fidelitate nestingherită Mitropoliei Moldovei părăsesc mitropolia fără a cere măcar o carte canonică de eliberare”.

SCRISOAREA ADRESATĂ PATRIARHIEI ROMÂNE: "Cu durere, privim la modul în care clericii opriți ori caterisiți pentru grave abateri morale și incompatibilitatea cu slujirea preoțească sunt primiți ca slujitori ai Mitropoliei Basarabiei."

Semnatarii afirmă că ar vrea să conviețuiască „în dragoste și pace cu Mitropolia Basarabiei”, însă s-au izbit întotdeauna de „opacitate și înverșunare”. Mitropolitul Vladimir și Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova acuză Biserica Ortodoxă Română că ar fi căzut pradă „unui grup de influență, care se călăuzește de interese personale”. La finalul adresării, Mitropolitul Vladimir își exprimă speranța ca bunele intenții ale Patriarhului Daniel nu vor transforma Mitropolia Basarabiei „într-un sac fără fund pentru resursele materiale ale Bisericii Ortodoxe Române”.

Sunt „minciuni spuse cu înverșunare de mai marii structurii moscovite”, a reacționat reprezentantul Mitropoliei Basarabiei, Ion Marian, protopop de Orhei.

ION MARIAN, protopop de Orhei, Mitropolia Basarabiei: "Nu de puține ori Înaltul nostru Părinte Mitropolit Petru al Basarabiei, membru al Sfântului Sinod al BOR, este numit schismatic și necanonic în orice împrejurare. Aduc teologi caterisiți, excomunicați și răufăcători ai Bisericii Ortodoxe Române și a Patriarhului României, pentru a intoxica cu minciuni preoții din Moldova. Așa înțeleg ei dialogul constructiv, dragostea și pacea dintre Mitropolii, chiar și când se victimizează sunt farisei."

De la începutul invaziei Rusiei pe scară largă în Ucraina, zeci de parohii din Republica Moldova au trecut de la Mitropolia Moldovei, subordonată Moscovei, la Mitropolia Basarabiei, parte a Bisericii Ortodoxe Române, invocând drept motiv principal indignarea că Patriarhia Moscovei sprijină agresiunea rusă. Mitropolia Basarabiei a menționat de mai multe ori că este receptivă în a primi toți preoții, care doresc să i se alăture. Mitropolia Basarabiei respinge categoric orice acuzații că preoții care trec la Mitropolia Basarabiei ar fi corupți prin acordarea de contribuții din partea statului român.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie