În perioada 14-16 august școlile profesionale din țară au anunțat rezultatele primei etape a admiterii
Social 17 august 2023, 20:03 | 406

Școlile profesionale din țară au anunțat rezultatele primei etape a admiterii pentru programele de formare profesională din învățământul profesional tehnic secundar. Care sunt cele mai solicitate meserii, vedeți în continuare.

Potrvit datelor Ministerului Educației, pentru cele 8267 de locuri cu finanțare bugetară și 562 de locuri cu achitarea taxei de studii, au fost depuse 5038 de dosare pentru finanțare din bugetul de stat și 79 de dosare pentru locurile cu achitarea taxei de studii. De asemenea, 514 dosare au fost depuse pentru programe de formare profesională prin învățământ dual.

Meseriile care s-au remarcat ca fiind cele mai solicitate în admiterea din acest an sunt: mecanic auto, mecanic auto/lăcătuș redresare caroserii, bucătar, cofetar, lăcătuş-instalator tehnică sanitară sau operator pentru reparația calculatoarelor.

Printre meseriile care au fost mai puțin atractive pentru tinerii participanți la concursul de admitere din anul curent se numără: silvicultor, reglor utilaje tehnologice, confecționer obiecte de artă din lemn, apicultor și fierar betonist.

Între instituțiile care au înregistrat o rată ridicată de îndeplinire a planului de admitere pentru programele de învățământ profesional tehnic secundar sunt: Centrul de Excelenţă în Transporturi, Centrul de Excelenţă în Construcţii, Centrul de Excelenţă în Economie şi Finanţe, Centrul de Excelenţă în Informatică şi Tehnologii Informaționale și Şcoala Profesională nr. 10 din Chișinău.

În perioada 17-25 august va fi organizată cea de-a doua etapă a admiterii la programe de formare profesională din învățământul profesional tehnic secundar.

Opinia ta contează. Comentează!