MUNTEANU: Interesul Rusiei de a păstra o platformă de spionaj în Transnistria rămâne de actualitate
Social 28 iulie 2023, 17:25 | 764

Chișinăul a dat dovadă de curaj în fața Moscovei, anunțând Rusia că trebuie să taie din efectivul său diplomatic dislocat în Republica Moldova. Dar Moscova nu renunță, de regulă, la obiectivele sale și tensiunea va persista. Subiectul generat de o investigație a postului nostru de televiziune a fost abordat aseară la ”Cabinetul din umbră”. Republica Moldova are de rezolvat multe probleme și nu spionajul este cea mai acută, a declarat unul dintre invitații la emisiune.

IGOR MUNTEANU, liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare: "Problema noastră este ce facem aici, în Republica Moldova. Avem un regim separatist care înflorește, avem un sistem energetic în continuare dependent de Cuciurgan, avem grupuri politice ostile, pe care noi încă nu le-am destructurat și avem această instabilitate constantă în economie. Gata, am intrat, am rezolvat problema cu Vasnețov, ridicat mâinile în sus și a declarat înfrângerea. Nu-i chiar așa... Federația Rusă are capabilități uriașe de a exercita influență în toată regiunea și în toată lumea. Războiul nu este terminat, iar interesul lor de a păstra o platformă de spionaj regional în Transnistria rămâne de actualitate."

Potrivit lui Igor Munteanu, soarta diplomaților care vor părăsi în scurt timp Chișinăul este clară: pentru ei se vor găsi alte sarcini de îndeplinit în alte colțuri ale lumii. Decizia Chișinăului de a reduce numărul angajaților Ambasadei ruse nu influențează numărul de spioni ruși în Republica Moldova, în schimb este un semn de curaj, a declarat la rândul său directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei.

PETRU MACOVEI, directorul Asociației Presei Independente: "Este, cu siguranță, un semnal pentru societate, în sensul în care țara noastră manifestă curajul în raport cu o țară, care permanent și-a permis și, cu siguranță, nu va renunța la încercările de a influența tot ce se întâmplă în Republica Moldova. Este un lucru foarte bun ceea ce s-a întâmplat. Dar este important să nu ne oprim aici, pentru că este arhicunoscut că Rusia nu renunță niciodată. Își vor intensifica eforturile pe alte dimensiuni."

Potrivit unor surse, diplomații și unii angajați care vor părăsi Ambasada Rusă de la Chișinău, până pe 15 august, ar putea fi detașați în Grupul Operativ de Trupe Ruse din Transnistria.

ANDRIAN CHEPTONAR, deputat PAS: "- Dacă se întâmplă asta ce poate face Chișinăul? - Vom vedea creativitatea ofițerilor moldoveni. - Îi expulzăm sau nu? Întrebare simplă? - Noi vom reduce acreditarea lor pe teritoriul Republicii Moldova. Ei nu vor mai fi acreditați la misiunea diplomatică, iar aflarea lor în Republica Moldova nu mai este posibilă cu pașaport diplomatic. Aceasta acreditare la GOTR trebuie să aibă și acceptul părții moldovenești."

Vice prim-ministrul Nicu Popescu a anunțat miercuri în ședința Guvernului că i-a cerut Moscovei să-și reducă numărul de diplomați acreditați în Republica Moldova, deoarece Rusia promovează politici ostile prin intermediu Ambasadei sale la Chișinău. Astfel, Rusia va avea aici zece diplomați. Alți 45 de angajați ai Ambasadei, între care 23 de oameni, personal tehnic, vor trebui să plece. Decizia Chișinăului trebuie să fie pusă în aplicare până pe 15 august curent.

Opinia ta contează. Comentează!