Raport privind tortura în penitenciare
Social 18 octombrie 2023, 16:08 | 1464

Tratamentele inumane, condiţiile degradante şi acţiunile de tortură sunt la ordinea zilei în penitenciarele din Republica Moldova. Este concluzia raportului pentru 2022, care a fost realizat și prezentat astăzi de Consiliul pentru Prevenirea Torturii. Totuși, comparativ cu situația de acum trei ani, s-au constatat mici progrese, notează Avocatul Poporului.

CESLAV PANICO, avocat al Poporului: "Situația ce ține de prevenirea torturii și tortura din Republica Moldova, merge spre pozitiv în comparație cu acum mulți ani. Nu avem un fenomen sistemic ce ține de tortură, dar problema de rele tratamente, condițiile de detenție, aglomerarea, locul detenției continuă să fie o problemă."

Consiliul pentru Prevenirea Torturii încearcă să asigure protecția persoanelor împotriva torturii și tratamentelor inumane prin realizarea vizitelor de monitorizare în locurile de detenție. Întrebați dacă s-au înregistrat progrese, observatorii au spus că situația rămâne precară în penitenciare și spitalele de psihiatrie din țară.

OLESEA DORONCEANU, membru Consiliu pentru Prevenirea Torturii: "Avem condiții inumane în cadrul penitenciarelor, pentru că foarte multe spații nu au fost renovate și care nu corespund standartelor naționale și internaționale."

VADIM AFTENE, șef direcție generală, Ministerul Sănătății: "Ceea ce ține de Ministerul Sănătății, recomandările ar fi ca politica și cadrele calificate care să fie în instituțiile respective sau aprobarea unor programe naționale privind sănătatea mintală și legislație care ar fixa un cadru pentru persoanele cu tulburări mentale, ca ele să fie în siguranță."

Șeful adjunct al Diviziei Programelor de Cooperare din cadrul Consiliului Europei spune că instituția depune eforturi pentru a ajuta Republica Moldova să depășească problema releor tratamente.

LILIT DANEGHIAN-BOSSLER, șef Direcției de programare și cooperare, CE: "Acest eveniment este o ocazie de a reflecta asupra eforturilor noastre colective în prevenirea torturii și relelor tratamente în Moldova."

Pe parcursul anului trecut, Consiliul pentru Prevenirea Torturii a efectuat 20 de vizite și a emis 19 rapoarte privind aplicarea neîntemeiată a forţei fizice asupra deţinuţilor, condiţiile inumane de trai în penitenciare și spitalele de psihiatrie din Republica Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!