USAID își extinde asistența pentru consolidarea securității energetice a Republicii Moldova
Social 13 decembrie 2022, 15:35 | 451

Proiectul „Securitatea Energetică a Republicii Moldova” a fost completat cu încă 42 de milioane de dolari, în contextul provocărilor din această iarnă. Deblocarea potențialului energetic se face cu sprijinul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională. În următorii patru ani, USAID va investi în proiect circa 60 de milioane de dolari.

KENT D.LOGSDON, ambasadorul SUA în Republica Moldova: "Combinată cu investiția inițială a SUA de 17 milioane de din martie, MESA va mobiliza acum circa 60 de milioane de dolari pentru a promova un sector energetic independent, durabil și curat."

ARMEN ARZUMANYAN, directorul proiectului MESA: "Investiția suplimentară anunțată astăzi deja este pusă în aplicare, echipa pe care o conduc deja elaborează soluții și deschide noi oportunități pentru un sector energetic mai curat, mai sustenabil, mai sigur. Noi lucrăm cot la cot, alături de partenerii de aici pentru a deschide, a permite dezvoltarea potențialului energetic al Republicii Moldova."

Șeful misiunii USAID în Republica Moldova, Scott Hocklander, a menționat că pe durata parteneriatului cu Republica Moldova au fost sprijinite peste 130 de proiecte strategice, fiind alocate circa 650 de milioane de dolari.

SCOTT HOCKLANDER, șeful misiunii USAID în Republica Moldova: "Cu toți acești parteneri vreau să vă zic că USAID vă stă la dispoziție, împreună cu alți parteneri internaționali, la nivel bilateral. Toate eforturile sunt întreprinse spre a realiza un viitor energetic curat, cu energie care este sigură, sustenabilă și pe care ne-o putem permite."

ANDREI SPÂNU, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale: "Sistemul energetic, cu siguranță nu mai este cum a fost. Eu sunt absolut sigur că Moldova nu va mai repeta greșelile care au fost făcute în ultimii 30 de ani de a nu investi suficient și a nu reforma sistemul suficient."

Investițiile suplimentare, în valoare de 42 de milioane de dolari, alocate de USAID, combinate cu alte 17 milioane anunțate în martie, au drept scop achiziționarea noilor tehnologii și a echipamentelor de inspectare a liniilor de transmisie, procurarea generatoarelor electrice pentru spitale și organizații prestatoare, a sistemelor de stocare a energiei.

Opinia ta contează. Comentează!