Maia Sandu, cu propunere către PSRM
Politic 11 noiembrie 2019, 20:08 | 4687

Prim-ministrul Maia Sandu le-a propus astazi socialistilor sa-si retraga motiunea de cenzura, pentru a depasi criza politica. Seful Guvernului a propus sa expedieze modificarile aduse Legii Procuraturii, privind preselectarea candidatilor pentru functia de procuror general, Comisiei de la Venetia, spre expertizare. Reprezentantii PSRM au respins insa initiativa.

Potrivit prim-ministrului, Comisia de la Veneția a menționat în mai multe opinii, publicate anterior, că dorința Guvernului de a se implica în procesul de selectare a procurorului general este rezonabilă, odată ce combaterea criminalității este crucială pentru buna funcționare a instituțiilor statului. Astfel, Maia Sandu spune că dacă declarațiile PSRM cu privire la dorința de a menține majoritatea parlamentară sunt sincere, formațiunea ar trebui să accepte următoarea propunere pentru a ieși din impasul politic:

Maia Sandu a mai declarat că numirea procurorului general de către Guvern, la nivelul premierului sau al ministrului Justiției, este un mecanism folosit în Franța, Austria, Suedia, Danemarca, Norvegia, Portugalia, România, Serbia și în alte țări cu stat de drept. De partea cealaltă, secretarul fracțiunii parlamentare a PSRM, Vasile Bolea, spune că socialiștii nu vor accepta propunerea Maiei Sandu.

Vasile Bolea a mai declarat că propunerea lansată astăzi de premierul Maia Sandu arată faptul că nu a fost nicio urgență în asumarea răspunderii pentru proiectul de modificare a Legii Procuraturii. Totodată, potrivit deputatului socialist, Comisia de la Veneția nu examinează legi care au intrat în vigoare, ci proiecte de legi, care urmează a fi adoptate. 

Opinia ta contează. Comentează!