Învățăm să combatem dezinformarea
Social 11 octombrie 2023, 19:53 | 674

Mai mulți experți din Lituania se află în aceste zile la Chișinău pentru a-și împărtăși experiența în domeniul combaterii amenințărilor hibride cu reprezentanți ai instituțiilor de forță din Republica Moldova. În cadrul trainingului, desfășurat la Ministerul de Externe, se discută și despre mecanismele de identificare a dezinformării și propagandei. „Combaterea fenomenului trebuie să fie în vizorul autorităților, dar și al cetățenilor”, ne-au spus experții internaționali.

NERIJUS MALIUKEVICIUS, expert în combaterea dezinformării: "Cred că unul dintre cele mai importante lucruri este să avem o abordare comună pentru a contracara amenințările hibride. Aceasta nu e o sarcină doar pentru oficialii guvernamentali și instituții, dar e vorba și de inițiative civice, organizații neguvernamentale. Este important ca aceste activități să fie coordonate."

Suntem cu toții atacați constant de operațiunile de dezinformare și manipulare ale Rusiei, de aceea oferim cele mai bune practici, spune reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe al Lituaniei.

JURGITA GERMANAVICIENE, coordonator, ministerul lituanian de Externe: "Lituania are experți foarte buni în acest sector, din domeniul academic, din societatea civilă. Credem că trebuie să împărțim din experiența noastră colegilor din Moldova, deoarece aveți în față evenimente foarte importante. Aveți alegeri și aveți drumul european pe care l-ați ales."

La instruiri participă reprezentanți ai instituțiilor de forță de la Chișinău, specializate în domeniul combaterii amenințărilor hibride.

MARIA ARAMĂ, șef serviciul comunicare, ministerul Apărării: "Instituțiile de forță sunt amplu implicate în acest proces de contracarare a dezinformărilor, în special, începând cu 24 februarie, când a izbucnit agresiunea Federației Ruse în Ucraina. Noi, cei de la Ministerul Apărării ne-am confruntat frecvent cu dezinformarea, știrile false. Am încercat să le contracaram prin metodele noastre și experiența pe care o dețineam la acel moment."

Unii experți spun că un astfel de exercițiu de informare și coordonare a acțiunilor era necesar de mai mult timp, mai ales după invazia Rusiei în Ucraina, când flagelul dezinformării a luat amploare.

EUGEN MURAVSCHI, expert, comunitatea Watchdog: "Nu mai este doar vechea propagandă de care vorbeam, ca să voteze partide rusești, este o operațiune de influență a Rusiei, care încearcă să submineze independența, suveranitatea Republicii Moldova și calea sa europeană. De aceea, credem că Lituania are exact experiența necesară pentru instituțiile moldovenești."

VALENTINA BOȚAN, secretar, direcția de integrare europeană, MAE: "Acest training se înscrie într-o serie de cursuri și vizite de studiu, pe care ni le-au oferit în acest an și anii anteriori. Am invitat mai multe instituții din Republica Moldova, care sunt interesate de acest subiect și sperăm că informațiile pe care ni le împărtășesc colegii din Lituania să le fie de folos."

Evenimentul face parte din acțiunile planificate de Ministerul de Externe al Republicii Moldova și cel al Lituaniei, în colaborare cu LTAID și organizația neguvernamentală din Lituania ”Civic Resilience Initiative” și comunitatea Watchdog din Republica Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!