Republica Moldova își dorește să negocieze un contract avantajos privind importul de gaze naturale azere
Social 10 octombrie 2022, 18:19 | 751

Republica Moldova vrea să coopereze cu Azerbaijanul în sectorul energetic și își dorește să negocieze un contract avantajos privind importul de gaze naturale din această țară. Este mesajul pe care i l-a transmis astăzi premierul Natalia Gavrilița președintelui azer, Ilham Aliyev. Șefa Guvernului de la Chișinău se află la Baku, în cadrul unei vizite oficiale de trei zile.

În cadrul vizitei sale în Azerbaijan, Natalia Gavrilița are programate mai multe întrevederi cu oficiali de rang înalt și reprezentanți ai mediului de afaceri din această țară. Șefa Executivului a avut deja o întrevedere cu liderul azer, Ilham Aliyev, și se se va întâlni și cu omologul său azer, Ali Asadov. Subiectul principal al discuțiilor îl reprezintă fortificarea cooperării în sectorul energetic și perspectivele importului de gaze naturale din Azerbaijan.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministrul Republicii Moldova: "În cadrul întrevederii cu Ilham Aliyev am discutat subiecte prioritare de pe agenda moldo-azeră. De asemenea, am exprimat interesul Republicii Moldova pentru explorarea pieței azere a gazelor naturale, produselor petroliere, energiei electrice și de producere a fertilizanților, în vederea stabilirii unor contracte de achiziție și dezvoltării proiectelor comune în sectorul energetic și cel agricol. Totodată, am lansat o invitație oamenilor de afaceri azeri să investească în capacități de producție a energiei electrice, procesare a produselor agricole și în alte domenii de perspectivă."

Natalia Gavrilișa va mai avea întrevederi cu președintele Parlamentului azer, Sahiba Gafarova, și cu ministrul Economiei, Mikayil Jabbarov. De menționat în contextul imprevizibilității Gazprom și a incertitudinii privind livrările de gaze rusești, mai multe state europene își regândesc sursele de aprovizionare. Operatorii reţelelor de gaze din Bulgaria, România, Ungaria şi Slovacia au propus transportarea cantităţilor suplimentare de gaze promise de Azerbaijan Europei. Bulgaria s-a asigurat deja că va avea gaze naturale în această iarnă încheind un contract cu Azerbaijan. Conform contractului semnat pe 25 de ani, Bulgaria va importa de la un consorțiu azer câte 1 miliard de metri cubi de gaz pe an, la prețuri mai mici decât indicii de pe bursa europeană. Gazul azer va intra în Bulgaria prin gazoductul ce unește Grecia de Bulgaria. Acest gazoduct a fost inaugurat pe 1 octombrie și ar putea fi folosit și de Republica Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!