„Raportul procurorilor, praf în ochi”
Social 14 iunie 2018, 20:10 | 4361

"Strategia de recuperare a mijloacelor financiare din cele trei bănci fraudate", lansată ieri de Procuratura Generală, CNA şi Procuratura Anticorupție, n-are nicio relevanţă pentru investigarea reală a „jafului secolului”. Opinia a fost exprimată de către invitaţii emisiunii "Ora expertizei", care au adăugat că, totuși, raportul ar sugera existenţa unui al treilea grup, pe lângă cele două scoase în faţă, care ar fi furat cel mai mult - 6,8 miliarde de lei - şi că acesta ar fi fost coordonat de către şeful PD. Cei vizați nu au comentat declarațiile făcute la emisiune.

Într-o intervenţie telefonică din Statele Unite ale Americii, fostul şef adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman, a declarat că din raportul prezentat de procurorii moldoveni au fost omise persoanele cheie care au coordonat devalizarea sistemului bancar.

Potrivit invitaţilor emisiunii, în raport a fost introdus intenţionat şi grupul Gacikevici, care ar fi sustras 3,2 miliarde de lei, pentru a încurca iţele. Devalizările comise de acesta în anii 2007-2012 n-au nimic cu miliardul de dolari furat în 2014, atenţionează experţii.

Dacă procurorii spun că grupul Filat - Șor - Platon a sustras 6,5 miliarde de lei, iar grupul Gacikevici a activat până în 2012, atunci apare întrebarea unde sunt celelalte 6,8 miliarde de lei din totalul de 13,3 delapidate în cadrul „jafului secolului” din 2014, se întreabă analistul Victor Ciobanu.

În opinia vicepreşdintelui Platformei Demnitate şi Adevăr Alexandru Slusari, acest raport al procurorilor ar avea trei obiective de bază.

În cadrul emisiunii, Mihai Gofman a reiterat că Vladimir Plahotniuc a fost audiat de două ori în Statele Unite. Fostul angajat al CNA a lăsat să se înţeleagă că americanii au o strategie clară în privinţa lui Plahotniuc şi acumulează probe împotriva acestuia.

Vladimir Plahotniuc n-a răspuns la apelurile noastre pentru a comenta declaraţiile făcute în cadrul emisiunii, dar anterior a respins acuzațiile pe care i le-a adus Veaceslav Platon, iar la învinuirile lui Mihail Gofman nu s-a referit niciodată în luările sale de cuvânt. Solicitată de Jurnal TV pentru reacții, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Maria Vieru, ne-a direcționat către șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și către ofițerul de presă al CNA, Angela Starinschi. Aceștia nu au răspuns însă la telefon.

Amintim că șeful Procuraturii Generale, cel al CNA, dar și șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție au prezentat ieri aşa-numita „Strategie de recuperare a mijloacelor financiare din cele trei bănci fraudate”. Cei trei au vorbit despre reușitele care ar fi fost obținute până acum de instituțiile pe care le reprezintă. Cu toate acestea, procurorii au recunoscut în document că nici măcar nu au stabilit sumele exacte care au fost furate din cele trei bănci fraudate, din cauza „caruselului” care ar fi avut loc la acordarea creditelor și restituirea acestora.

În dosarul „jaful secolului”, sentințe definitive au primit doar Vladimir Filat și Veaceslav Platon. Ilan Șor a fost condamnat de prima instanță, dar se află în libertate până la emiterea unei sentințe de către Curtea de Apel. Iar Grigore Gacikevici este în arest preventiv.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie