Utilizează energie regenerabilă și economisesc lunar câte aproximativ 50 mii de lei pe care i-ar fi cheltuit pe electricitate
Social 10 octombrie 2022, 21:33 | 616

Producătorii agricoli de pe ambele maluri ale Nistrului trec la sursele de energie regenerabilă. Antreprenorii își sporesc potențialul de export, fiind sprijiniți de guvernele Suediei și al Marii Britanii în cadrul proiectului PNUD ”Dezvoltarea capacităților pe malurile Nistrului”.

Victor Cîșlari din Căușeni cultivă prune în sistem ecologic pe o suprafață de opt hectare. Și-a dorit să dezvolte afacerea folosind metode inovative. Așa a creat un parteneriat cu un producător din stânga Nistrului și împreună au câștigat un credit nerambursabil de 50 de mii de dolari.

VICTOR CÎȘLARI producător și procesator agricol din Căușeni: "Noi creștem o livadă de prune ecologice în mărime de opt hectare, în livadă folosim și agricultura conservativă. Vrem să dezvoltăm afacerea cu metode inovative cum ar fi energia regenerabilă pentru a fi mai prietenoși cu mediul, mai benefic pentru sănătatea oamenilor."

Producătorii au cumpărat și instalat echipamente moderne, iar acest lucru le-a deschis calea spre alte piețe de desfacere din străinătate.

VICTOR CÎȘLARI producător și procesator agricol din Căușeni: "Datorită acestui proiect am dezvoltat un parteneriat cu o întreprindere din stânga Nistrului. Împreună vom colabora, ei vor furniza materia primă, iar noi o vom procesa și vom merge la export. Datorită proiectului am instalat un parc fotovoltaic de 40 de kw care ne va asigura toată energia necesară pentru producere."

LUDMILA CASTRAVEȚI angajat: "Pentru a scoate un procent de apă dintr-o tonă de producție avem nevoie de 16.000 de kilocalorii și atunci când cineva caută care este cel mai util. Cel mai ieftin e energia regenerabilă."

Utilizează energie regenerabilă și economisesc lunar câte aproximativ 50 de mii de lei, pe care le-a fi cheltuit pe electricitate.

MARIA COJOCARU administrator companie: "Luna trecută a început a lucra sistemul fotovoltaic și am plătit pentru lumină numai pentru 12.000 de kw, față de celelalte luni când erau 40."

VICTORIA CEBAN director executiv, Alianța Lanțului Valoric în Republica Moldova: "Prin prisma acestui proiect implementat de PNUD și finanțat de Suedia și Marea Britanie producătorii de pe malul stâng al Nistrului au acum posibilitatea de a procesa producția pe malul drept al Nistrului după calitate și standarde internaționale, respectiv facilitând accesul lor la piețe."

Cu ajutorul acestui credit nerambursabil și al mentoratului obținut, producătorii au procurat și instalat în cadrul cooperativei câteva utilaje performante pentru procesarea fructelor și legumelor, precum și un sistem fotovoltaic cu o capacitate de 200 KW, care asigură unitatea de procesare cu energia electrică necesară. Toate acestea le-au permis producătorilor să diversifice asortimentul de produse și să-și sporească competitivitatea și capacitățile de export.

Opinia ta contează. Comentează!