La farmacie, doar cu buletinul
Social 1 aprilie 2024, 20:13 | 216089

De astăzi, cetățenii pot primi medicamente compensate de la farmacii, prezentând doar buletinul de identitate, fără a mai fi necesară o rețetă pe hârtie. Această facilitate este posibilă datorită implementării sistemului informațional automatizat „e-Rețeta”, la care sunt conectate peste 1300 de farmacii din localitățile Republicii Moldova.

Pacienții vor putea solicita prescrierea unui preparat sau dispozitiv medical compensat fie de la medicul de familie, fie de la oricare specialist care oferă îngrijiri medicale de specialitate la domiciliu.

GABRIELA JELEZNÎI, șefa Direcției medicamente, CNAM: "Acest mecanism prevede prescrierea electronică, ceea ce ar însemna că se exclud formularele de hârtie. Pacienții, la fel, vor avea acces la medicamente și dispozitive medicale compensate, vor putea ridica din orice farmacie din țară, doar la prezentarea buletinului de identitate a pacientului sau a unei persoane care îi deleagă dreptul de a ridica acest medicament din farmacie."

În baza rețetei electronice, pacientul va putea ridica medicamentele prescrise de către medic în mai multe vizite la farmacie.

GABRIELA JELEZNÎI, șefa Direcției medicamente, CNAM: "Dacă anterior pacientul, adresându-se la farmacie, rețeta de hârtie rămânea la farmacie și el era obligat să își ridice toată cantitatea prescrisă pentru un tratament de durată de trei luni, acum în funcție dacă pacientul nu dispune în cazul medicamentelor de toată suma, poate să își valorifice această rețetă în mai multe tranșe."

Potrivit farmaciștilor, sistemul „e-Rețeta” le va face munca mai ușoară.

MARTA ZLATAN, farmacist: "Ar fi mai rapid, fiind că nu mai este nevoie. Putem să evităm etapa de transcriere a datelor de pe formularul de hârtie a rețetei în sistem. Este un sistem ușor de manevrat și cu un suport informațional. Actualizarea datelor are loc la zi. Nu mai este nevoie să actualizăm noi listele, ceea ce făceam anterior."

Compania Națională de Asigurări în Medicină a transferat farmaciilor contractate în jur de 95 de milioane de lei pentru medicamentele și dispozitivele medicale compensate, eliberate în februarie curent. Suma este cu 24 de milioane de lei mai mare față de februarie 2023.

Opinia ta contează. Comentează!