Republica Moldova are suficiente stocuri de gaze naturale, cât să iasă cu bine din această iarnă
Social 18 octombrie 2023, 15:55 | 540

Republica Moldova are suficiente stocuri de gaze naturale, cât să iasă cu bine din această iarnă. Mai exact, țara noastră are stocate în depozitele din România și Ucraina aproximativ 650 de milioane de metri cubi de gaze. Declarațiile au fost făcute de ministrul Energiei, Victor Parlicov, după ședința de astăzi a Cabinetului de miniștri.

VICTOR PARLICOV, ministrul energiei: "Noi am avut pe 1 aprilie peste 200 de milioane de metri cubi de gaz fie stocat fie achiziționat. Noi nici până în ziua de azi nu am terminat de consumat acele volume."

Chiar dacă în ultima perioadă au crescut prețurile la gaze pe piața internațională, ca urmare a războiului din Israel, pentru consumatorii moldoveni, tarifele vor rămâne relativ stabile, a explicat ministrul.

VICTOR PARLICOV, ministrul energiei: "Avem certitudinea că până la sfârșitul acestei perioade reci noi vom avea prețuri stabile. Dacă o să vă uitați pe piața internațională, prețurile au săltat. Consumatorii noștri sunt protejați de aceste salturi. La noi nu vor fi aceste salturi de costuri, indiferent cât ar fi. Iarna ar putea fi 3000 de dolari mia de metri cubi și la noi o să fie oricum atât cât este."

Potrivit întreprinderii de stat Energocom, în perioada 4 septembrie – 5 octombrie curent, statul a achiziționat aproximativ 280 milioane de metri cubi de gaze de la șapte companii diferite. Prețul mediu ponderat a fost de 420 de dolari per mia de metri cubi. La acest preț se vor adăuga cheltuielile de transportare, injectare și depozitare. Costul total ar urma să ajungă la 600 de dolari. Achizițiile s-au făcut din contul creditului oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. De notat că oferta Gazprom-ului pentru Republica Moldova în ultimul trimestru al anului curent ar urma să depășească cifra de 700 de dolari per mia de metri cubi.

Opinia ta contează. Comentează!