La Ungheni și Cantemir au fost inaugurate puncte de operare terestră a Serviciului Mobil de Urgență, Resuscitare și Descarcerare
Social 25 august 2023, 19:55 | 955

La Ungheni și Cantemir au fost inaugurate puncte de operare terestră a Serviciului Mobil de Urgență, Resuscitare și Descarcerare a unităților de pompieri și salvatori. Totul a fost posibil grație proiectului comun Republica Moldova-România ”SMURD - 2”, finanțat de Uniunea Europeană. Valoarea totală a proiectului este de zece milioane de euro.

ALIN MAGHIAR, colonel IGSU, Iași: "Această inițiativă transfrontalieră reprezintă încă un pas semnificativ de dezvoltare a cooperării bilaterale și îmbunătățirea sistemului de intervenție în situații de Urgență dintre România și Republica Moldova."

Punctele SMURD sunt dotate cu zece ambulanțe și patru autospeciale pentru prim ajutor, echipament de îngrijire medicală de urgență și descarcerare, dar și dispozitive de comunicații radio. ”Ne dorim să creștem siguranța și protecția populației prin îmbunătățirea abilităților de a oferi servicii de urgență”, a declarat șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Alexandru Oprea.

ALEXANDRU OPREA, șeful IGSU: "În acest proiect am reușit să aducem investițiile și la Ungheni, și la Cantemir. În ambele locații am construit și reconstruit sediile. Celelalte elemente de infrastructură constituie două piste de aterizare în Chișinău și una în Bălți și un heliport în cooperare pe timp de noapte în municipiul Cahul. La fel, în cadrul proiectului au fost achiziționate și deja se află în dispozitivele de intervenție 15 autospeciale."

ADRIAN EFROS, ministrul Afacerilor Interne: "Prin astfel de proiecte ne propunem, cu activități reale și cu termeni foarte scurți să ajungem la obiectiv și să acordăm asistență și ajutor societății civile până la 15 minute. S-a cumpărat autospeciale de intervenție, de deblocare, de acordare a primului ajutor medical și de evacuare."

În cadrul ceremoniei de inaugurare a unităților, salvatorii și pompierii au simulat mai multe exerciții.

Punctele de operare terestră SMURD din Ungheni și Cantemir dispun de birouri administrative, dormitoare, boxe de păstrare a tehnicii de intervenție, spații tehnice, dar și spălătorii pentru autospecialele SMURD.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate, prin Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020. Obiectivul general al proiectului este creșterea siguranței și protecției populației prin îmbunătățirea pregătirii și menținerea capacității de intervenție a serviciilor de urgență profesioniste, inclusiv SMURD, în zona transfrontalieră. Bugetul total al proiectului este în valoare de peste zece milioane de euro, din care finanțare nerambursabilă prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate, de 6 milioane 428 mii euro.

Opinia ta contează. Comentează!