Tarifele pentru transportarea gazelor naturale ar urma să fie majorate de câteva ori
Economic 26 decembrie 2019, 21:16 | 1824

Întreprinderea MoldovaTransGaz cere majorarea de opt ori a tarifului pentru transportarea gazelor naturale începând cu 1 ianuarie 2020. Solicitarea, argumentată în special prin scăderea bruscă a volumului de gaz ce va tranzita teritoriul țării noastre în anul viitor, a fost depusă la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Instituția ar urma să ia mâine o decizie în acest sens.

Reprezentanții întreprinderii MoldovaTranGaz afirmă că, în anul 2020, tranzitul de gaze naturale prin Republica Moldova va fi, practic, sistat. Potrivit datelor acestora, ar fi vorba despre un volum de doar 1,24 miliarde de metri cubi, ceea ce este de 14 ori mai puţin decât în 2018 şi de aproape 16 ori faţă de anul 2017. În trecut, volumul de gaze ce tranzita ţara noastră era de aproximativ 19-20 de miliarde de metri cubi.

Majorarea nu va afecta imediat consumatorii. Efectul va fi resimţit ulterior, deoarece este vorba despre o deviere mai mare de cinci la sută din tariful final achitat de consumatori, a adăugat expertul în energetică Sergiu Tofilat.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a convocat pentru mâine, 27 decembrie, o ședință publică, în cadrul căreia ar urma să aprobe un proiect de hotărâre privind ajustarea tarifelor la noile condiţii. Am vrut să aflăm detalii despre subiect de la angajații ANRE, dar ni s-a spus că persoana care ni le-ar putea oferi, adică ofițerul de presă al instituției, este în concediu. Reprezentanții MoldovaTransGaz nu ne-au răspuns la apeluri pentru a comenta informația. 

Opinia ta contează. Comentează!