Antreprenorii nu renunță la plastic
Social 6 iunie 2023, 19:50 | 578

Jumătate din numărul de agenți economici din Republica Moldova încă nu sunt gata să renunțe la ambalajele și produsele din plastic. Asta arată un studiu realizat de Asociația Experților Pro Mediu. Potrivit specialiștilor, cel puțin 99 de tone de produse din plastic au ajuns pe piața locală și au fost utilizate în anul 2021. Totuși, cifra este în descreștere considerabilă față de anii precedenți. De exemplu, în 2020 au fost distribuite pe piață peste o mie de tone de produse din plastic și 398 de tone de ambalaje.

RODICA PERCIUN, reprezentant al Institutului Național de Cercetări Economice, ASEM: "Practic 53 de procente din producători nu au posibilitatea de a reduce cantitatea de ambalaje din plastic și ei nu văd posibilitatea de a înlocui aceste ambalaje din plastic cu altele, cum ar fi hârtia sau sticla."

Studiul mai arată că prestatorii de servicii, importatorii, dar și cei din domeniul reciclării deșeurilor, consideră că normele actuale nu motivează suficient autoritățile publice locale să organizeze colectarea separată a deșeurilor din plastic.

RODICA PERCIUN, reprezentant al Institutului Național de Cercetări Economice, ASEM: "Practic 90% din respondenți au spus că așteaptă facilități, din punct de vedere fiscal, pentru că aceasta este o pârghie care îi va motiva. Primul indicator pe care aceștia îl doresc este acel sprijin din partea autorităților centrale."

Potrivit specialiștilor, produsele plastice care sunt utilizate pe piața din Republica Moldova sunt unele dintre cele mai periculoase pentru mediu, pentru că acestea nu sunt degradabile și poluează masiv.

RODICA PERCIUN, reprezentant al Institutului Național de Cercetări Economice, ASEM: "Cel mai des utilizate sunt polipropilena și polietilena, ceea ce duce imediat la ideea de unde noi avem acele cantități mari, ceea ce ține de deșeurile din plastic."

Studiul a fost realizat de către Institutul Național de Cercetări Economice în cadrul proiectului implementat de Asociația Experților Pro Mediu. La sondaj au participat 614 persoane, inclusiv funcționari din cadrul primăriilor, producători, antreprenori și consumatori.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie