Pentru prima dată în șase decenii, populația Chinei a scăzut anul trecut
Externe 17 ianuarie 2023, 19:53 | 280

Premieră în China. Populația a scăzut anul trecut pentru prima dată în șase decenii, o întorsătură istorică ce ar putea să marcheze începutul unei perioade lungi de scădere a numărului de cetățeni, cu implicații pentru economia Chinei și pentru lume, notează Reuters.

Directorul Biroului Național de Statistică a Chinei a anunțat noile date, subliniind că în 2022 au fost înregistrate 9,56 milioane de naşteri, care nu au compensat cele 10,41 milioane de decese.

KANG YI, directorul Biroului Național de Statistică al Chinei: "Până la sfârșitul anului 2022 populația națională, inclusiv populația din 31 de provincii, regiuni autonome și municipalități, dar excluzând rezidenții din Hong Kong, Macao și Taiwan și cetățenii străini care locuiesc în aceste zone, a constituit 1,41 miliarde de oameni, o scădere cu 850 de mii de persoane față de sfârșitul anului 2021."

Tendințele demografice ale Chinei de-a lungul anilor au fost în mare parte modelate de controversata politică a unui singur copil, care a fost introdusă în 1979 pentru a încetini creșterea populației. Familiile care au încălcat regulile au fost amendate și, în unele cazuri, chiar și-au pierdut locurile de muncă. Politica a fost eliminată în 2016, însă acest fapt nu a dus la o creștere susținută a nașterilor. Descreşterea populației în 2022 se explică în special prin costul vieţii care a crescut brusc, prin nivelul de educaţie mai înalt al femeilor care întârzie sarcinile sau chiar prin lipsa dorinţei generaţiilor tinere de a avea un copil.

Opinia ta contează. Comentează!