În Franța continuă greva generală declanșată de principalele sindicate din țară
Externe 6 decembrie 2019, 20:01 | 1318

Franta a fost paralizata si astazi de greva generala organizata de principalele sindicate din tara, nemultumite de intentia presedintelui Macron de a reforma sistemul de pensii. La Paris, aproape toate liniile de metrou raman inchise pana luni, la fel si multe dintre obiectivele turistice, inclusiv Turnul Eiffel.

Catalogată drept cea mai amplă din ultimii 24 de ani, greva declanșată de sindicate imobilizează Franța. După ce joi în stradă au ieșit peste 1,5 milioane de oameni, iar pe alocuri s-au înregistrat altercații cu forțele de ordine, astăzi organizatorii au anunțat că mișcarea de protest va continua cel puțin până luni. Asta înseamnă că transportul în comun în regiunea Parisului este paralizat aproape în totalitate, în condițiile în care 11 dintre cele 14 linii de metrou rămân închise. De asemenea, au fost anulate 90 la sută dintre trenurile de mare viteză și 80 la sută din cele regionale. Situația a provocat indignare în rândul multor localnici, dar și printre turiști, care au avut nenorocul să-și programeze vacanța anume în această perioadă.

Salariații francezi sunt deciși să-l determine pe președintele Emmanuel Macron să renunţe la proiectul de reformare a sistemului de pensii, unul dintre principalele angajamente ale mandatului său. În replică, Guvernul încearcă să preia controlul asupra situaţiei și a anunțat că este dispus să discute cu protestatarii la începutul săptămânii viitoare. Manifestația care a început joi amintește de o grevă similară desfășurată în 1995, care a paralizat Franţa timp de o lună şi a obligat Guvernul să revină asupra planurilor sale de reformare a sistemului de pensii. 

Opinia ta contează. Comentează!