Vasile Tarlev revine în politică
Politic 9 februarie 2024, 20:00 | 1076

Vasile Tarlev și-a anunțat revenirea în politică. Cel mai longeviv prim-ministru al Republicii Moldova, care a ocupat acest post în anii 2001-2008, Tarlev a fost ales astăzi președinte al Partidului „Bugeacul nostru”, creat la Comrat în noiembrie 2022 și redenumit tot astăzi în „Viitorul Moldovei”. Potrivit unor surse confidențiale, aducerea lui Tarlev în scenă ar fi gândită la Moscova, cu implicarea în acest proiect a fugarului Ilan Șor. Fostul premier neagă aceste informații.

Lansarea noului partid a fost anunțată într-o conferință de presă de către Valerii Ianioglo, fost bașcan interimar și prim-vicepreședinte al comitetului executiv al autonomiei găgăuze. Ianioglo și-a început cariera în structurile KGB din RSS Moldovenească. Tot el a fost cel care a propus redenumirea partidului și numirea lui Vasile Tarlev în calitate de președinte al „noii-vechi” formațiuni. Prima țintă a partidului sunt alegerile parlamentare din 2025, a declarat Tarlev.

VASILE TARLEV, fost premier al Republicii Moldova: "Eu nu m-am gândit că o să mă întorc în politica mare a Republicii Moldova. Însă, eu nu sunt indiferent de ce se întâmplă în țară. De aceea, vă îndemn să ne mobilizăm, fără agresiune, să ne consolidăm de la mic la mare și să nu fim indiferenți de ce se întâmplă în Republica Moldova."

În discursul lui Tarlev au fost incluse și secvențe cu note negative privind actuala putere de la Chișinău.

VASILE TARLEV, fost premier al Republicii Moldova: "Au ajuns cine a avut posibilitate și dorință, cu pantalonii rupți la genunchi, iar peste noapte au devenit milionari din contul dumneavoastră și umblăm cu mâna întinsă ca să facă ceva. Politicul în Moldova a devenit o specialitate, o profesie."

Vasile Tarlev a fost reales recent în calitate de președinte al Consiliului Congresului Internațional al Industriașilor și Antreprenorilor din care fac parte și multe persoane loiale lui Putin. Mai mult, potrivit surselor noastre confidențiale, revenirea lui Vasile Tarlev în politică ar fi susținută de Moscova și fugarul Ilan Șor, mai ales în condițiile în care a devenit președinte al unui partid creat la Comrat și condus de Valerii Ianioglo, fost agent KGB. Tarlev neagă acuzațiile.

VASILE TARLEV, fost premier al Republicii Moldova: "Dumneavoastră ați fi avut o deplasare la Moscova la sfârșit de ianuarie - început de februarie, unde, v-ați fi întâlnit cu fugarul Ilan Șor, care la fel s-a aflat la Moscova. În acest context am vrea să știm dacă partidul nou creată este sau nu susținut de Ilan Șor și Federația Rusă? - În primul rând este o minciună. Nu am fost la Moscova nici la sfârșit de ianuarie, nici în februarie. În al doilea rând, eu pe Ilan Șor nu l-am văzu decât la televizor în ultimii zece sau 15 ani și nici nu am de gând și nici în plan ca să mă întâlnesc cu ei. Acei care pun etichete și ștampile că e a rușilor sau al americanilor. Eu am spus care este poziția partidului și al nostru - nu suntem în geopolitică cu Estul sau cu Vestul. Nou suntem pentru Republica Moldova."

Vasile Tarlev a deținut două mandate de prim-ministru, când la putere era PCRM-ul lui Vladimir Voronin, în perioada 2001-2008. În noiembrie 2009, Tarlev anunța public că s-a retras din Uniunea Centristă din Moldova și se retrage din politică.

Opinia ta contează. Comentează!