Căldura și lumina se ieftinesc
Social 19 martie 2024, 19:46 | 515

La sfârșitul sezonului rece, căldura se ieftinește. Locuitorii Chișinăului vor achita 2 mii 138 de lei per gigacalorie, fără TVA. Noul tarif este în scădere cu 636 de lei, sau cu 23%. Consumatorii CET Nord vor plăti cu 970 de lei mai puțin per gigacalorie. ANRE a aprobat în ședința de astăzi noi tarife și pentru curent.

Consumatorii „Termoelectrica” achită acum 2 mii 774 de lei per gcal, fără TVA. Agenția a aprobat și noul tarif la căldură livrată de CET Nord. Noul tarif va fi de 2 mii 245 de lei per gigacalorie, ceea ce constituie o scădere cu 970 de lei.

FACTORII CARE AU STAT LA BAZA AJUSTĂRII TARIFELOR: "Este vorba de diminuarea cheltuielilor planificate pentru 2024 privind achiziția gazelor naturale consumate în scop de producere a energiei, urmare a reducerii prețului mediu de achiziție a gazelor naturale, dar și evitarea generării în continuare a devierilor financiare în activitatea reglementată."

ANRE a aprobat noi tarife și pentru curent. Consumatorii casnici deserviți de „Premier Energy” vor achita 2 lei și 34 de bani pentru un kilowatt oră, fără TVA, cu cinci bani mai puțin decât era până acum. În demersul său, „Premier Energy” a cerut stabilirea tarifului de 2 lei și 77 de bani per kWh.

Cu patru bani s-a ieftinit curentul și pentru consumatorii deserviți de FEE Nord. Agenția Națională de Reglementare în Energetică a aprobat un tarif de 2 lei și 84 de bani pentru un kilowatt oră, fără TVA. Furnizorul ceruse însă un tarif de trei lei și un ban, comparativ cu 2 lei și 88 de bani pentru un kilowatt oră, cât era până acum.

Noile tarife vor intra în vigoare la data publicării hotărârii ANRE în Monitorul Oficial.

Ultima oară, tariful la energia termică a fost modificat în decembrie 2023, iar tarifele la lumină au fost ajustate pe 10 noiembrie 2023.

Opinia ta contează. Comentează!