Holodomor, o filă neagră a istoriei
Social 19 noiembrie 2019, 18:30 | 1619

In Ucraina si in tarile unde exista importante comunitati ucrainene sunt pomenite victimele Holodomorului. Istoricii spun ca, in anii 1932-1933, de foame au murit milioane de oameni, dupa ce bolsevicii au confiscat toata recolta de la tarani. Despre Holodomor si crimele regimului comunist din Ucraina si Moldova Sovietica s-a vorbit recent la Chisinau. Reprezentantul Ambasadei Ucrainei in Republica Moldova, Volodimir Boiechko, afirma ca tragedia acelor vremuri consta in faptul ca oamenii au devenit victime ale propriilor conducatori.

”Suntem două popoare, care au trecut prin aceeași tragedie”, a declarat în cadrul unei mese rotunde istoricul Anatol Țăranu, referindu-se la foametea din Moldova Sovietică.

Mai mulți studenți, prezenți la discuții, sunt de părere că ororile regimului sovietic nu trebuie să fie date uitării.

Comemorarea victimelor Holodomorului se face în fiecare an, în ultimele două săptămâni ale lunii noiembrie, în 19 țări din toată lumea. În anul 2006, Australia, Canada, Estonia, Georgia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia și alte state au recunoscut pentru prima oară „Holodomor” drept un genocid. 63 de țări au susținut la ONU introducerea termenului de „Holodomor” în dicționarul politic internațional. Potrivit Institutului pentru Demografie și Studii Sociale al Academiei Naționale de Științe a Ucrainei, cifra victimelor ar înregistra aproximativ 3,9 milioane de persoane. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie