Deputații Igor Munteanu și Stela Macari au discutat cu locuitorii unor sate de la Nistru
Social 17 iulie 2019, 21:34 | 1991

Doi deputați ai Blocului ACUM, Igor Munteanu și Stela Macari, s-au deplasat în satul Cocieri, raionul Dubăsari, unde de ani buni n-a mers niciun parlamentar. Scopul acestora a fost unul - să discute cu oamenii despre viața zi de zi în localitățile care suportă și acum consecințele războiului de la Nistru. După ce s-au documentat, Igor Munteanu și Stela Macari au promis că în scurt timp vor elabora un pachet de soluții.

Satul Cocieri se află la patru kilometri distanță de orașul Dubăsari și la 75 kilometri de Chișinău. Aici poți să ajungi doar cu podul plutitor, ocolind așa-zisa vamă transnistreană.

Deși au trecut 27 de ani de la război, majoritatea oamenilor din partea locului nu au o circulație liberă, un mediu sănătos pentru afaceri, servicii medicale calitative și multe altele, de care se bucură, mai mult sau mai puțin, alți cetățeni ai Republicii Moldova. Durerea cea mare este pământul. pentru a-și vedea terenurile agricole, omenii din Cocieri, Corjova și Molovata Nouă se ciocnesc mereu de prezența separatiștilor. „Am rămas patrioți, dar săraci”, zic oamenii cu mâhnire.

Complicată este și situația oamenilor de afaceri. Aceștia le-au sugerat deputaților și îmbunătățească legislația fiscală. Cei care au un business în stânga Nistrului sunt revoltați de faptul că nu sunt create posibilități să-și realizeze producția pe malul drept.

O altă problemă - accesul la serviciile medicale. La singurul centru specializat din Corjova vin oameni din alte patru sate.

Centrul medical din Cocieri a primit în 2014, cu sprijinul PNUD Moldova, un aparat Roentgen modern, dar acesta nu poate fi folosit. Pacienții sunt nevoiți să parcurgă zeci de kilometri pentru un examen complex.

Oamenii ar vrea drumuri reparate, salarii bune, proiecte de dezvoltare și multe alte lucruri, de care au nevoie. Localnicii știu că toate proiectele sunt blocate de un singur factor: regimul de la Tiraspol.

Deputații Igor Munteanu și Stela Macari au promis că în scurt timp vor elabora proiecte cu soluții pentru satele de pe malul Nistrului. 

Opinia ta contează. Comentează!