Image-Description
Premierul Maia Sandu merge astăzi în Parlament, urmând să înfrunte o posibilă moțiune de cenzură a PSRM
Politic 8 noiembrie 2019, 08:02 | 3471

Parlamentul se convoacă astăzi, 8 noiembrie, începând cu ora 15.00, în ședință plenară, conform unei decizii a Biroului Permanent. Deputații urmează să audieze adresarea premierului Maia Sandu, care miercuri, pe 6 noiembrie, și-a asumat răspunderea pentru modificarea Legii procuraturii.

În prealabil, președintele Igor Dodon a anunțat că intenționează să se întâlnească, până la prânz, separat, cu deputații din fracțiunile Platformei DA și PAS, într-o încercare de a-i convinge să renunțe la inițiativa de modificare a Legii Procuraturii, prin asumarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului.

Amintim că miercuri, 6 noiembrie, Guvernul și-a asumat răspunderea pentru modificarea Legii procuraturii, astfel încât premierul să fie responsabil de preselecția a cel puțin doi candidaț la funcția procuror general. Maia Sandu a declarat că modificările operate în septembrie nu au avut efectul așteptat cu privire la alegerea unui procuror general onest, integru și curajos. Concursul pentru preselecția candidaților la această funcție, organizat de o comisie specială, a fost anulat de ministra Justiției, Olesea Stamate, pe motiv că membrii comisiei nu ar fi avut acces la date suficiente care ar confirma integritatea și profesionalismul candidaților. Drept urmare, Maia Sandu susține că nu a găsit altă soluție decât să-și asume răspunderea în fața Parlamentului pentru modificarea legii.

Șefa Cabinetului de Miniștri a declarat categoric că nu intenționează să renunțe la inițiativa care i-ar permite ei să nominalizeze doi candidați la funcția de procuror general și nici nu va răspunde cererii de demitere a ministrei Justiției, Olesea Stamate.

De cealaltă parte, Igor Dodon afirma, în emisiunea „Secretele Puterii” de la Jurnal TV, că proiectul de modificare a Legii Procuraturii, prin asumarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului, „nu poate fi susținut” și că, dacă premierul nu-și retrage inițiativa, atunci există „șanse mari” ca Guvernul să cadă.

Menționăm că, potrivit Constituției, Guvernul își poate angaja răspunderea în fața Parlamentului asupra unui program, unei declarații de politică generală sau unui proiect de lege.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie