Alegeri Parlamentare anticipate 2021, 1 Iulie
Politic 1 iulie 2021, 19:58 | 914

Reforme în domeniul justiției sau o viață mai bună pentru cetățeni, în special cei care trăiesc la sate. Asta au promis astăzi unii politicieni care au avut activități în campania electorală. Alții au anunțat abuzuri la adresa formațiunilor.

Platforma Demnitate și Adevăr susține că dacă ajunge în viitorul Parlament și în viitorul Guvern, va asigura independența totală a procurorilor și a judecătorilor. Pentru a vindeca sistemul candidații își propune crearea unor structuri specializate care să dețină rolul cel mai important în arhitectura instituțiilor din Justiție: Departamentului Național Anticorupție și a unei Curți Specializate Anticorupție, pe model românesc.

DINU PLÂNGĂU, membru Platforma DA: "Vom modifica penală în vederea aplicării confiscării extinse a averilor demnitarilor și funcționarilor de rang înalt, cei care nu-și vor justifica din punct de vedere legal proveniența banilor vor fi sancționați cu pedepse dure, conform Codului Penal."

Liderul Blocului electoral „Renato Usatâi” a făcut apel către toți primarii din Republica Moldova. Potrivit lui, în viitorul Parlament Blocul electoral „Renato Usatâi” va fi principala locomotivă a schimbărilor pentru autoritățile publice locale, pentru a îmbunătăți viața oamenilor, în special a celor care locuiesc în sate, deoarece unele localități sunt pe cale de dispariție.

RENATO USATÂI, liderul Blocului „Renato Usatâi”: "Lichidarea consiliilor raionale, ca banii să nu mai fie repartizați după criterii politice și după cum a fost creată coaliția la conducere sau la nivel de raion. Fiecare sat trebuie să primească bani pentru infrastructură luând în calcul care este numărul de locuitori și câți metri pătrați are localitate."

Liderul Partidului Regiunilor, Alexandr Kalinin, a anunțat că formațiunea sa va sta la straja statalității Moldovei și a respectării Constituției. După ce va ajunge în Parlament, va ieși cu propunerea de a introduce a doua limbă de stat – limba rusă. Acesta dă asigurări că Partidul Regiunilor va reuși să promoveze ceea ce își propune.

Alexandr Kalinin, liderul Partidului Regiunilor: "Suntem singurul partid care apără statalitatea. Acum suntem martorii unei expansiuni. Spre regret, am încetat să mai învățăm istoria Moldovei. Spre regret, am încetat să învățăm limba moldovenească."

Partidul Acțiune și Solidaritate a anunțat într-o conferință de presă că formațiunea este supusă în ultima vreme mai multor atacuri denigratoare. Mai exact sunt tipărite materiale false despre PAS sau apar inscripții denigratoare din numele PAS pe pereții caselor, blocurilor sau stațiilor de așteptare. De asemenea, membrii formațiunii au îndemnat cetățenii să iasă la vot pe 11 iulie.

ANDREI SPÂNU, secretarul PAS: "Funcționari publici, medici, polițiști, profesori și toți care lucrați la stat – Mergeți la vot și votați pentru ca noi să putem alunga de la guvernare pe cei care au slăbit și au furat statul. Dvs îi cunoașteți și știți bine ce au făcut în acești 30 de ani."

Și Partidul Acasă Construim Europa a anunțat într-un comunicat de presă că au crescut incidentele cu caracter violent la adresa partidului. Potrivit formațiunii un banner electoral le-a fost furat, iar altul le-a fost distrus. Alți concurenți nu au organizat astăzi evenimente electorale publice.

Opinia ta contează. Comentează!