Ministrul Bolea a prezentat un raport de activitate pentru anii 2021-2024 și a răspuns la întrebările deputaților
Politic 15 februarie 2024, 20:25 | 695

Companiile de asigurări vor fi invitate săptămâna viitoare la Ministerul Agriculturii ca să prezinte întreg portofoliul de asigurări pe care îl au în agricultură, iar ulterior va avea loc o discuție cu fermierii. Promisiunea a fost făcută de ministrul, Vladimir Bolea, care a fost audiat astăzi în Parlament în legătură cu situația din sectorul agricol. Oficialul a prezentat un raport de activitate pentru anii 2021-2024 și a răspuns la întrebările deputaților.

VLADIMIR BOLEA, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare: "În anii 2021-2023, în fondul de subvenționare a fost în total de 5,9 miliarde de lei, lucru care a avut efecte foarte bune pentru dezvoltarea agriculturii din Republica Moldova."

Vladimir Bolea a anunțat că Guvernul a identificat 50 de milioane de lei pentru subvenții destinate agricultorilor, care au suferit în urma secetei din vara anului trecut.

VLADIMIR BOLEA, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare: "Agricultorii, care au acele acte, am făcut publică și lista de documente, care urmează să fie depuse, până în data de 15 martie, urmează să depună ca să primească bani pentru fiecare hectar însămânțat cu porumb și care a suferit în urma secetei."

După prezentarea raportului, ministrul a fost luat la întrebări de către deputați. Unii dintre ei au acuzat Ministerul Agriculturii că a acumulat datorii la subvenționarea fermierilor. Vladimir Bolea a negat însă acuzațiile.

PETRU BURDUJA, deputat BCS: "În condițiile în care v fi epuizat fondul de subvenționare, ce mesaj le transmiteți agricultorilor și vă rog frumos o prognoză în viziunea dumneavoastră. Când o să achitați toate aceste datorii pe care le-ați acumulat pentru subvenționare?"

VLADIMIR BOLEA, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare: "Ministerul Agriculturii nu a avut niciun fel de datorii colectate. Sunt măsuri de subvenționare. Acum deschidem o altă măsură pentru litrul de lapte. Este un proces continuu de acumulare și de deschidere a măsurilor și a închiderii lor."

Vladimir Bolea a mai anunțat că va iniția discuții cu reprezentanții companiilor de asigurări, pentru a analiza posibilitățile de a aplica agricultura asigurată.

IULIA DASCALU, deputat PAS: "Dumneavoastră spuneți că veți avea niște consultări cu asiguratorii ca să ajungeți la un consens și să obligăm, nu știu cum va fi procedura, ca agricultorii să-și asigure terenurile. Întrebarea mea ar fi - cum dumneavoastră vedeți acest lucru?"

VLADIMIR BOLEA, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare: "Voi invita săptămâna viitoare la Ministerul Agriculturii companiile de asigurări, ca să-mi prezinte tot portofoliul de asigurări pe care îl au în agricultură.Cu reprezentanții acestor companii să merg în Cahul, să avem o întâlnire cu agricultorii și să-i prezint, pentru că în spațiul public, pentru că în spațiul public persistă ideea că nu există agricultură asigurată, că nu există companii care să facă asigurări pe secetă."

Fermierii și-au reluat protestele săptămâna trecută. De mai multe ori, drumul de acces spre Vama Leușeni a fost blocat. Agricultorii spun că sunt nemulțumiți că autoritățile nu intervin cu subvenții pentru atenuarea pierderilor din ultimii doi ani și spun că, fără o alocare de cel puțin 400 de milioane de lei din partea Guvernului, nu vor putea începe lucrările agricole de primăvară.

Opinia ta contează. Comentează!