Răspunsul Moscovei privind solicitarea de extrădare a lui Ilan Șor este unul aberant, spune Viorel Țentiu
Politic 15 februarie 2024, 20:27 | 1059

Răspunsul Moscovei privind solicitarea de extrădare a lui Ilan Șor este aberant, iar Rusia, care este stat membru al organizației INTERPOL, nu-și onorează obligațiile. Declarațiile au fost făcute de șeful Centrului cooperare polițienească internațională, Viorel Țentiu, în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV.

Viorel Țentiu, a fost întrebat dacă au evoluat lucrurile în cazul solicitării Chișinăului adresată săptămâna trecută Federației Ruse, privind arestarea și de extrădarea fugarului Ilan Șor, aflat pe teritoriul acestei țări. Șeful INTERPOL Moldova a precizat că între timp și Secretariatul General din Lyon a trimis o solicitare similară autorităților din Rusia. Țentiu a spus că miercuri a recepționat răspunsul Federației Ruse. Potrivit lui, Moscova invocă Articolul 3 al Constituției, pentru a-și argumenta neimplicarea în cazul Șor. Oficialul de la Chișinău a precizat că Articolul 3 vizează neimplicarea organizației INTERPOL în chestiuni politice, militare, religioase și rasiale.

VIOREL ȚENTIU, șef, INTERPOL Moldova: "Însă, în 2021 Comisia de control a fișierelor a declarat că solicitarea Republicii Moldova cu privire la anunțarea lui Șor în căutare internațională, cu solicitarea arestului și extrădării, este perfect legală și corespunde prevederilor atât a Constituției, Articolul trei, cât și a regulilor de procesare a informației. Astăzi, recepționând acest mesaj aberant, Federația Rusă nu se implică invocând anume articolul trei."

Viorel Țentiu a precizat că a interpelat din nou Secretariatul General din Lyon, Franța, pentru a clarifica lucrurile. Întrebat de moderatorul emisiunii, Alex Cozer, ce legătură poate exista între Articolul 3 și motivul invocat de Rusia de „neimplicare a Interpol în chestiuni politice”, pentru că statul Republica Moldova de fapt l-a anunțat în căutare internațională pe Ilan Șor, nu pentru implicarea sa în politică, ci în baza unei condamnări definitive, pentru escrocherie și delapidări de fonduri, șeful Interpol a reiterat că pretextul invocat de autoritățile ruse este unul aberant. În același timp, deputatul PAS Oazu Nantoi a declarat că regimul de la Kremlin va continua să-l protejeze și finanțeze pe Șor, pentru a-și atinge obiectivele în Republica Moldova.

OAZU NANTOI, deputat PAS: "Regimul lui Putin îi nimicește pe cei care-i consideră trădători și îi apără pe cei care sunt agenți utili. În cazul dat Ilan Șor este agent al regimului Putin. În cazul dat Șor execută. Prin urmare, Federația Rusă nu doar îl va proteja, ci va continua să-l finanțeze ca să-l folosească pentru a-și atinge scopurile."

Interpol Moldova a anunțat acum o săptămână că Ilan Șor a părăsit statul Israel, a cărui cetățean este și unde s-ar fi ascuns de justiție în ultimii ani. Între timp, oligarhul fugar a apărut la Moscova, unde a purtat discuții cu președintele Comitetului Dumei de Stat a Rusiei pentru afaceri CSI, Leonid Kalașnikov. Potrivit IGP, în ultimele trei luni, deși este dat în căutare internațională, Șor a reușit să părăsească Israelul de cinci ori. De cele mai multe ori, el a plecat în Rusia. Miercuri, Șor a declarat pentru presa rusă că nu exclude că s-ar putea stabili definitiv în Federația Rusă, acolo unde se află soția și copiii săi.

Opinia ta contează. Comentează!