Misiunea Internațională de Observare a Alegerilor a prezentat un raport preliminar
Politic 22 octombrie 2019, 18:41 | 1474

Misiunea Internațională de Observare a Alegerilor din Moldova susține că atât scrutinul din 20 octombrie, cât și campania electorală s-au desfășurat într-un mediu calm și competitiv. Totuși, au fost înregistrate câteva abateri, care țin de implicarea directă a unor primari și oficiali guvernamentali în campania electorală, finanțarea din umbră a acesteia și lipsa anumitor informații de pe site-ul Comisiei Electorale Centrale.

Totodată, observatorii străini au declarat că sunt îngrijorați de cerințele excesive față de candidații independenți, ceea ce contravine standardelor internaționale. De asemenea, reprezentanții misiunii au afirmat că atât perioadele inegale alocate agitației electorale, cât și lansarea timpurie în campanie a unor concurenți au afectat principiul egalității de șanse. Ofițerul de presă al Comisiei Electorale Centrale, Rodica Sârbu, ne-a spus că urmează să analizeze constatările Misiunii ENEMO în Moldova.

Membrii Misiunii Internaționale de Observare a Alegerilor au venit în Republica Moldova pe 15 septembrie. Ei urmează să monitorizeze și cel de-al doilea tur al alegerilor locale generale, iar în aproximativ două luni vor prezenta un raport final. Misiunea Internațională de Observare ENEMO este susținută financiar de Uniunea Europeană și Regatul Țărilor de Jos. 

Opinia ta contează. Comentează!