Președintele Maia Sandu a prezentat cinci priorități ale politicii externe a Republicii Moldova
Politic 16 iulie 2021, 18:05 | 2233

Președintele Maia Sandu și-a prezentat astăzi prioritățile politicii sale externe pentru următorii doi ani. Evenimentul a avut loc în cadrul unei întrevederi cu întregul corp diplomatic, organizată la Ministerul de Externe. Potrivit documentului, politica externă a Republicii Moldova trebuie să fie previzibilă și consecventă, să fie orientată spre cetățeni și să contribuie la un mediu regional fără conflicte, sigur și pașnic.

Maia Sandu a precizat că activitatea de politică externă a Președinției se va desfășura în cinci direcții principale. Prioritară este depășirea pandemiei Covid-19, prin asigurarea necesităților de vaccinare și atragerea asistenței pentru sectorul de sănătate. Urmează susținerea redresării economice prin atragerea fondurilor pentru sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, și atragerea investițiilor. A treia dimensiune vizează combaterea corupției și promovarea statului de drept, prin colaborarea cu partenerii internaționali pentru recuperarea activelor din străinătate ale demnitarilor și oamenilor de afaceri corupți. Prioritatea nr. 4 ține de sprijinirea securității regionale și a unui mediu fără conflicte prin menținerea unor relații de bună vecinătate cu România, Ucraina și alte state, care au interese de securitate în regiune, dar și prin consolidarea instituțiilor de securitate și apărare. Ultima direcție principală este asumarea unui rol activ pe plan global, prin implicarea mai activă a Republicii Moldova în identificarea soluțiilor pentru problemele regionale și globale de mediu, securitate și dezvoltare.

În timpul prezentării documentului, președintele Maia Sandu a menționat că Republica Moldova are acum multă deschidere din partea partenerilor externi, iar această ocazie nu poate fi ratată.

Opinia ta contează. Comentează!