Platforma DA și-a retras sprijinul pentru consilierii din CMC, după ce aceștia au votat, alături de PSRM, pentru PUZ-uri
Politic 21 decembrie 2022, 16:11 | 1014

Biroul Politic Național al Platformei DA a retras sprijinul politic pentru fracțiunea sa în Consiliul municipal Chișinău. Anunțul a fost făcut de liderul partidului, Dinu Plângău, după ce consilierii formațiunii au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor, pentru adoptarea a patru planuri urbanistice zonale, care au stârnit controverse și vor permite construirea unor noi complexe locative în Chișinău. Guvernul a calificat inițiativa drept ”ilegală”, iar Dinu Plângău chiar a cerut Procuraturii Anticorupție și CNA-ului să pornească urmărirea penală. Consilierul Platformei DA Andrei Năstase a anunțat astăzi că va comenta situația mâine, într-o conferință de presă.

Președintele Platformei DA, Dinu Plângău, a decis convocarea Biroului Politic Național al partidului după ce, marți, consilierii municipali au aprobat punctele de pe ordinea de zi cu privire la Planurile Urbanistice Zonale pentru teritoriul adiacent străzii Bucovina, pentru teritoriul din perimetrul străzilor Timiș-Nucarilor-Bujorilor, precum și pentru un teren din strada Ginta Latină. Pentru aprobarea așa-numitelor PUZ-uri și-au dat votul 13 consilieri ai PSRM, șapte consilieri ai Platformei DA, Valerii Klimenko – de la Partidul Șor, Corneliu Pântea – consilier al Partidului Unității Naționale, Ivan Filimon de la PCRM, Victor Mândru de la PD și câțiva consilieri neafiliați.

DINU PLÂNGĂU, președintele Platformei DA: "Partidul se disociază de consilierii municipali, de declarațiile și voturile lor. Le solicităm să își depună mandatele de consilieri. În legătură cu acuzațiile care se aduc în interiorul Primăriei municipiului Chișinău, despre corupție și înțelegeri dubioase, solicităm CNA și Procuraturii Anticorupție să pornească urmărirea penală în legătură cu mai multe declarații care s-au făcut în interiorul Primăriei."

Dinu Plângău a precizat că a fost retras sprijinul politic întregii fracțiuni a Platformei DA, inclusiv lui Andrei Năstase, despre care Plângău a spus că ”este omul cel mai responsabil de activitatea formațiunii în CMC”.

DINU PLÂNGĂU, președintele Platformei DA: "Nu este un secret pentru nimeni că majoritatea acuzațiilor sau lipsei rezultatelor în ultimele scrutine electorale erau în special legate de fostul lider de partid, Andrei Năstase. Am trecut printr-un proces extrem de complicat pe interiorul partidului, prin care s-au opus anumiți oameni din interior la schimbările firești, la schimbările absolut normale."

Andrei Năstase nu a fost prezent la ședința de astăzi a Consiliului municipal la Chișinău, la care a mai fost introdus un Plan Urbanistic Zonal, cel de la strada Testemiţanu 31, în apropierea Spitalului Republican „Timofei Moșneaga” și a unei unități militare. Nici consilierii Platformei DA, prezenți la ședință, nu au dat o replică. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, a declarat însă că PUZ-urile aprobat de CMC nu respectă normele și sunt cu mari abateri.

ANDREI SPÂNU, ministrul Infrastructurii: "Aceste decizii, pe lângă faptul că sunt ilegale, vor crea mai multe ambuteiaje. Vor fi mai puține spații verzi și mai puțin confort pentru locuitorii din Chișinău. Vom sesiza Oficiul Cancelariei de Stat Chișinău pentru a verifica legalitatea acestor documente. În același timp, reiterez apelul către instituțiile de drept, pentru a verifica toate ilegalitățile din domeniul construcțiilor."

Potrivit arhitectului și viceprimarului suspendat, Victor Chironda, „toate PUZ-urile votate prevăd construcția a câteva zeci de blocuri locative cu 15-19 nivele, cu mii de apartamente și zeci de mii de metri pătrați de spațiu comercial”. Acesta a declarat că „deși, în general, PUZ-ul este un proiect care are caracter de reglementare detaliată a dezvoltării urbanistice a unei zone din localitate, obiectivul acestor PUZ-uri este doar de a legaliza construcția clădirilor”.

De partea cealaltă, Primăria Chișinău susține că CMC este cel, care decide să voteze sau nu anumite documente, iar Primăria eliberează acte permisive în strictă conformitate cu legislația și documentația urbanistică aprobată de CMC.

Opinia ta contează. Comentează!